23. března 2015 09:00

3 nejkontroverznější epizody Simpsonových

A jedna bonusová navíc!

Simpsonovi už ze své povahy platí za seriál, který to nepřehání s kontroverzními tématy nebo přisprostlým humorem. Kde se takoví Griffinovi navážejí do každé druhé aktuální světové nebo americké kauzy, a nešetří při tom fekálnostmi (o South Parku ani nemluvě), Simpsonovi zůstávají věrní zábavě pro celou rodinu.

Může proto být překvapivé, že za čtvrtstoletí historie Simpsonových mnozí nemohli seriálu přijít na jméno. Tři plus jeden díl vybírají tři nejpalčivější kontroverze, které kolem Simpsonových za jejich bohatou historii vznikly.

3) Homerova fóbie

Chcete vidět premiérové díly 26. sezony Simpsonových jako první? Vyražte 1. dubna na COOL Day!

Epizoda Homerova fóbie jistě patří do zlatého fondu nejlepších klasických dílů. Zápletka o tom, jak se Homer začne obávat, že se Bart pod vlivem nového souseda stal gayem, a tak synka vezme na maximálně maskulinní výlet zakončený kultovní scénou v ocelárnách, však byla jednou z mála příležitostí, kdy se Simpsonovi pustili na tenký led utahování si z tématu cloumajícího společností.

Díl sice utržil řadu cen, zvedl však tlak některým konzervativním skupinám a samotný kanál Fox ho původně nechtěl odvysílat. Dramaturgové Foxu dali scenáristům dvě dlouhé stránky připomínek a vyškrtli většinu dialogů, jejich rozhodnutí však přepsal nový prezident televize. Podobný malér ostatně Simpsonovi neměli naposledy – rovněž epizoda Svatby podle Homera z roku 2005 byla americkými konzervativci nařčena z propagandy stejnopohlavních vztahů.

2) Dva zlí sousedé

Během 90. let však Simpsonovi ke statusu kontroverzní podívané nepotřebovali kontroverzní námět – seriál otevřeně nesnášel dokonce sám americký prezident George Bush starší se svou manželkou. Dvojice Simpsonovy několikrát počastovala ostrou filipikou a zjevně ho považovala za látku propagující nízké hodnoty. V roce 1992 tak George Bush řekl, že Američani "potřebují více seriálů jako The Waltons a méně jako Simpsonovi", zmiňujíc televizní drama z roku 1971 o rodině v době Velké hospodářské krize.

Urážky nakonec tvůrci Simpsonů vyřešili po svém – v díle Dva zlí sousedé nechali kresleného George Bushe sr. přestěhovat se vedle Simpsonů, pročež následovala předpokládatelná rozepře s Homerem, kulminující v kreslené pouliční válce. Vyjádření skutečného amerického exprezidenta k Dvěma zlým sousedům bohužel není známé.

1) Může za to Líza

Zahraniční výlety Simpsonových vždy fungovaly jako sesumírování velkých klišé o cílové destinaci, díl Může za to Líza přesto vyvolal větší než obvyklou vlnu nevole. Simpsonovic výlet do Brazílie totiž jihoamerický stát vykresluje jako trochu špinavější Sin City: semeniště zločinu, gangů a únosů a okatě naznačené promiskuity. Nelibá reakce Brazilců na sebe nenechala dlouho čekat, turistická společnost Riotur hrozila Foxu žalobou podpořenou přímo brazilskou vládou, nakonec však situaci urovnala baterie omluv z úst americké televize.

Jasně, komedie obvykle stojí na stereotypech a parodii něčeho – přiznejme si, že kdyby se Simpsonovi v hypotetické epizodě vydali do České republiky a byli tu během zápletky okradeni hoteliérem, napadeni davem opilých pivařů a nakonec odsouzeni k účasti na českém vývozním artiklu, pornografii, měli bychom na daný díl zřejmě stejný názor jako Brazilci...

Bonusová kontroverze: Ředitel Skinner a seržant Skinner

Předešlé, svého druhu "regionální" kauzy dozajista překonává jedna bonusová, jejímiž oběťmi však tentokrát byli samotní fanoušci seriálu. V díle Ředitel Skinner a seržant Skinner z konce 90. let se totiž odhalí, že "milovaný" šéf springfieldské základky je podvodník jménem Armin Tamzarian, který během vietnamské války ukradl identitu skutečnému seržantovi Skinnerovi.

Fanoušci obvykle nemají podobné radikální změny základní podstaty seriálu a jeho kontinuity vůbec rádi. Ředitel Skinner a seržant Skinner je tak obecně považován za konec "zlatého věku" Simpsonových, Skinnerův původní dabér Harry Shearer epizodu označuje za "urážlivou vůči divákům" a dokonce i Matt Groening ji považuje za chybu a nejhorší díl vůbec.

Šestá série Simpsonových běží každý všední den v 18.30 na COOLu. A rovnou dva díly po sobě!

Vytočil nějaký díl Simsonových vás? Pokud ano, ozvěte se v diskuzi!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný