18. března 2015 08:00

3 důvody, proč měla Futurama zůstat pohřbená

Čtěte tři důvody, proč by občas bylo rozumnější některé věci neoživovat.

Jak věrní fanoušci Prima COOL jistě vědí, dokonalý sci-fi animák Futurama byl za svou historii zrušen celkem třikrát. Dvakrát – po zaříznutí v roce 2003 a poté po dokončení filmových inkarnací v roce 2009 – se z úmrtí úspěšně zotavil. Potřetí, v roce 2013, byla nakonec Futurama zrušena zřejmě definitivně.

Mnozí vzhledem k historii Futuramy vkládají naděje v to, že se dříve nebo později dočká další obrody. Naše trojice argumentů vám ale osvětlí, proč možná bylo chybou Futuramu oživovat už poprvé.

1) Předešlá zakončení byla lepší

Jakkoliv nejeden z definitivní epizody Mezitím z roku 2013 uronil krokodýlí slzu, ve srovnání s dřívějšími "úplně posledními epizodami" šlo přinejlepším o průměrný zážitek.

Když totiž Futurama skončila poprvé, jednalo se o dokonalou hubičku Fryově dosavadnímu příběhu. Epizoda Smlouva s roboďáblem, vysílaná v roce 2003, nejenže romanticky zakončila Fryovu cestu k Leele, ale rovněž je asi jedinou muzikálovou epizodou v historii trendu muzikálových epizod, která nebyla otravná.

Druhé předpokládané ukončení skrze televizní film Fialový trpaslík (2009) pak sice už nedosahovalo podobné úrovně, ale aspoň šlo o stylovou jízdu, vrcholící posádkou Planet Express řítící se do útrob červí díry. Jak to mohlo pokračovat dále, jsme si měli jenom domýšlet...

Namísto kouzla nevyřčeného jsme však o rok později pokračování skutečně dostali skrze nové díly šesté řady. Problém je, že po dokonalém konci příběh jednoduše neměl jak smysluplně navázat na původní formulku, aniž by nepošlapal předešlé konce – Fry a Leela se tak znovu rozešli, epický úprk před Zappem se rovnou zakecal.

Tentýž nešvar souvisí i s praktikou otevřených konců řad, tzv. cliffhangery – hlavní hrdina to má už spočítané, není nejmenší šance na jeho přežití, ale následující díl ho z toho zákonitě musí vysekat, a může tak učinit jenom zpětným zesměšněním rizika. U akčňáků to nějak přežijeme, protože akční seriál s mrtvým protagonistou, to by byla poněkud nuda. U komedie to ale působí lacině. Existuje důvod, proč rčení "v nejlepším se má přestat" ukrývá věčně opomíjenou pravdu.

2) Nové příběhy přišly o původní svěžest

Obnovená verze Futuramy však nekopla do rozkroku jenom předešlá finále, nýbrž i novost původního konceptu Futuramy – čehosi jako Simpsonových, ale v budoucnosti a s přáteli namísto rodiny.

Prakticky vše, s čím jsme se v obnovených sezonách setkali, bylo už skrz naskrz známé, zápletky jednoduše recyklovaly a rozvíjely staré příběhy. Máma stále chtěla zničit svět, profesor byl stále blázen, Zapp byl pořád mimoň. Nepřibyla žádná nová postava, nová stálá ufounská rasa ani nový záporák. Dokonce i Nixon je ve Futuramě prezidentem snad už třetí období. Kouzlo odhalování dávných tajemství, třeba původ Leely, byl sice pryč, scenáristé se ho ale nesnažili čímkoliv nahradit.

Jasně, Simpsonovi si taky vystačí pořád dokola s identickou paletou hlavních charakterů, složení jejich příběhů se ale v průběhu jejich historie radikálně měnilo. Oproti Simpsonovým navíc postavy ve Futuramě rok s rokem stárly, ale nebylo to poznat ani z jejich zevnějšku ani z jejich chování. I Futurama se sice pokusila o podobnou obrodu svého formátu, vzala to však za špatný konec...

3) Reinkarnovaná Futurama už nebyla kultem

Kde si původní Futurama z počátku milénia obvykle utahovala ze sci-fi klišé, nová Futurama do nich naopak zabředla až po krk. Obnovená Futurama se namísto parodie na žánr snažila přijít s řadou epizod satirizujících aktuální světové dění (podobně to dělá South Park), podařilo se jí to však snad jenom s dílem Krutá aplikace, z něhož pramení i slavný mem Shut Up And Take My Money.

Zbytek nových epizod totiž prosvištěl kolem s razancí ospalého zívnutí. Vše působilo, jako by to na sobě mělo tunu zánovního prachu – dokonce i Fry, třináct let stále pracující jako mrzký poslíček, začínal budit spíše znechucení než zábavu. Nové zápletky zkrátka neměly koule, postrádaly nové hlášky a neměly čím šokovat. Futurama začala působit zatuchleji než veteráni Simpsonovi.

Když nakonec Futurama před rokem a půl skončila, všichni sice smutnili, ale povětšinou spíše kvůli památce na původní řady Futuramy než pro její podobu po roce 2010. Jak nás zkrátka učí každý duchařský nebo zombie horor, některé věci je nejlepší nechat pohřbené.

Čtvrtá série Futuramy začíná na COOLu ve čtvrtek 19. března. Sledovat ji můžete každý všední den odpoledne!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný