14. srpna 2015 14:00

3 důvody, proč byste nevystáli seriálového génia

Kdyby, však víte, nějaký skutečně existoval...

I na tento páteční večer se od 20.15 na COOLu rozjede detektiv Ironside vstříc svému novému případu! Nejprve se zaplete do hazardních her a vzpomene při tom na vlastní policejní začátky, od 21.10 se pak pustí do záhady těla rozřezaného do kontejneru. Prostě tradiční chuťovky detektivů televizních i reálných. Leč Ironside je oproti těm skutečným opět vyřeší ku všeobecné spokojenosti, protože takový už on prostě je! Zoufáte si, že neexistuje více skutečných géniů, jako je on? Chtěli byste s nimi alespoň pracovat? Přinášíme tři argumenty, proč by práce nebo život po jejich boku v realitě byla spíše pekelná, než přínosná.

3) Vypadali byste vedle nich jako ulejváci (i když byste ulejváci nemuseli být)

Společné znamení všech doktorů Housů, Sherlocků Holmesů, Sheldonů Cooperů i Monků je vrozená genialita. Tím ale nikdo z nich nekončí - svůj talent totiž obvykle zlepšují ve více oborech než jenom jednom. A tak House fušuje do řemesla tuctu specialistů, Sherlock Holmes krom analytických schopností zvládá i infiltrační práci v poli a Sheldon Cooper bravurně ovládá každou druhou otázku z přírodovědních oborů (krom geologie).

Smutná skutečnost ale je, že dokonalé multioborové schopnosti fiktivních postav jsou poněkud dehonestující vůči skutečným lidem, kteří tráví dekády zlepšováním se ve své jediné specializaci. Nejde totiž jenom o to načíst si svou fotografickou pamětí fakta v knihách, řadu zkušeností jeden získá jenom opakovanou zkušeností v poli.

Dokonce ani žijící géniové nerozumějí překvapivě úplně všemu. Stephen Hawking může rozumět fyzice černých děr, kdyby byl ovšem seriálovou postavou, na svém vozítku by řešil i otázky z chemie, psychologie a ve volnu řešil kriminální případy. Příkladů rozumbradů a Brouků Pytlíků, kteří si myslí, že rozumějí všemu, je tak sice i v reálu hafo - ale málokdo by o nich chtěl sledovat jiné než satirické příběhy...

2) Šikanovali by vás (protože inteligence je v televizi podmínkou arogance)

Nelze mít nadprůměrně chytrou seriálovou postavu, aniž by v průměrů každých 8,76 sekund někoho ironicky nezpražila. Máme to jako diváci rádi, protože je to vtipné. A máme to jako diváci rovněž rádi, protože bychom rádi v životě udělali totéž. Jenže naštvat si 98% lidí úsečnými poznámkami v praxi dost dobře nesvědčí mezilidské komunikaci.

Ledaže byste žili ve fikci. Zcela přepálené schopnosti seriálových géniů ale znamenají, že ve skutečnosti by terčem jejich hněvu byl, inu, prakticky každý z nás. Fiktivní ironie se navíc opět přelévá i do běžného chování...

Skutečnost, že se spousta Brouků Pytlíků v realitě vnímá právě jako géniové, a mají za to, že jde o volnou jízdenku vlakem arogance, celou naštvávací tendenci fiktivních fištrónů jedině podtrhuje. Doktor House nemusí být skutečný, aby se jeho chováním neinspirovala stáda jeho zmatených následovníků (a tím nutně nemyslíme doktory).

1) Váš společný život by byl k nepřežití akční (i u nudných profesí)

Nátura seriálového vyprávění si žádá, aby díl co díl byl o něčem alespoň trochu zajímavém. To by se tak hodilo, kdyby Holmes musel 90 minut řešit případ zmizelé osoby, jenom aby nakonec zjistil, že celou dobu pátral ve slepé uličce! Nebo aby House hodinu vyplňoval formuláře. Nebo aby Námořní vyšetřovací služba odhalovala daňový podvod druhotných provianťáků...

I život většiny skutečných géniů je zkrátka každodenní. Jednak protože málokdo neustále hledá adrenalin, jednak kvůli tomu, že bádání chce čas a stabilitu. Ne tak, pokud se ovšem pohybujete po boku Sherlocka Holmese a jeho klonů, kteří prakticky neustále odhalují nová, šílená spiknutí a rozlouskávají vzrušující hádanky!

Přiznejte si, že žít spolu s nimi, spíše než jako hrdinové z románu byste skončili na antidepresivech z toho, že nejste dost chytří, neustále vás uráží váš hezčí a rozervanější kolega a k tomu nemáte chvíli klidný den. Takže je vlastně dobře, že lidé jako Ironside zůstávají jenom v televizní obrazovce!

Ironside: Na straně zákona pokračuje v pátek ve 20.15 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný