16. dubna 2015 06:00

2 velká tajemství z Futuramy: Kde je tvůrci ukryli?

Unikly vaší pozornosti podstatné dějové náznaky, nebo patříte mezi pozorné diváky?

Jestli jde něco z Futuramy považovat za ústřední prvotní story seriálu, pak je to cesta bezvýznamného nýmanda v budoucnosti, který se snaží vedle prožívání dobrodružství sbalit jednookou ufounku. V průběhu epizod a řad byl tenhle příběh různými odhaleními pozměněn na Frye jako osudového vyvoleného, a taktéž ufounský původ Leely se notně upravil. Jenže pozorní diváci si mohli náznaků těchto zvratů všimnout už značně dopředu. Přesvědčte se o tom ve stručném vypíchnutí bestiality scenáristů oblíbeného sci-fi seriálu.

Fryův osud

Až 64. díl Futuramy nazvaný Fryův smysl života odhalil, že Fryovo zmražení nebylo dílem náhody, nýbrž že se o ně postaral Nibbler (v českém dabingu Diblík) ve snaze zachránit vesmír před zkázou mozkounů.

Běžný divák si asi řekl, že scenáristé vaří z vody a neví už co by. Pokud však zároveň nevytáhl z archivu pilotní díl z roku 1999...

Nu, ano. Nibblerův stín je ve scéně Fryova prvotního zmrazení jasně viditelný už od pilotní epizody. Scenáristi vždy plánovali Fryovo zmražení dopředu, jenom prostě čekali, až jim dojdou zápletky z budoucnosti.

Když se navíc podíváte na speciální "čarodějnický" díl Antologie zvědavosti, objevíte v hypotetickém scénáři, kdy Fry není zmražen, absenci Nibblerova stínu...

Rodiče Leely

Podobně jako v případě Frye, také u odhalení pravé povahy Leely je třeba stopovat notně nazpět. Na první pohled přitom seriál těžil mnoho příběhů z toho, že Leela skutečně není ze Země. Třeba díl O původu kyklopů z 2. řady přímo staví zápletku na tom, že Leela našla svou původní mimozemskou rasu!

Jenže rodiče Leely se poprvé objevili už o několik týdnů dříve v epizodě Citové pouto, v níž posádka Planet Express poprvé odhalí existenci podzemních mutantů. Jen pohlídněte na kyklopskou dvojici nalevo, přímo naproti Leele...

Nejenže jsou v davu mutantů jediní jednoocí, ale už tady má Leelina máma stejnou barvu vlasů.

Na odhalení mutantího původu si pak diváci znovu počkali až do 4. řady, kdy epizoda O původu Leely (Leela's Homeworld) konečně ukázala, jak se věcí doopravdy mají.

Proč na tom ale vlastně záleží? Autoři fikce zpětně upravují vlastní výtvory prakticky pořád – jedním z největších hříšníků je v tomto ohledu seriál Ztraceni, který v každé řadě působil jako trochu jiné dílko, jež stále dokola upravuje skutečné kořeny svých postav.

Této praktice se říká retroaktivní kontinuita neboli "retcon" a u fanoušků je obvykle ve velké nelibosti. Znamená totiž, že něco, co považovali za dané, náhle nabírá jiných významů. Podobně jako když v Simpsonových odhalili, že se ředitel Skinner vlastně jmenuje Armin Tamzarian a skutečný Skinner je dlouho po smrti... To prostě naštve!

Jenže v případě Futuramy o skutečný retcon, alespoň co se týká Frye a Leely, nikdy nešlo. Ti všiví scenáristé obě odhalení dvou nejvýznamnějších postav (řekli jsme nejvýznamnějších, nikoliv nejvtipnějších, Bendere!) plánovali dlouho dopředu. A to je na seriálovém poli rozhodně výjimka z pravidla.

O jejich talentu se ostatně můžete přesvědčit sami – každé všední odpoledne na COOLu!

Zdroj: Cracked

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Země Ztraceni Leela cracked.com Planet Express Seymour Skinner

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný