24. května 2024 09:33

Češi přešli přes tým, který chtěl v Praze získat zlato, píše americký tisk po čtvrtfinále

Americká média rozebírají čtvrtfinálovou porážku, kterou novináři nečekali. Američané přivezli do Prahy na hokejové MS možná nejsilnější výběr za posledních dvacet let, ale na české hokejisty to nestačilo.

Výběr trenéra Radima Rulíka se už chystá na semifinále, ve kterém na české hokejisty budou čekat dosud neporažení Švédové. Pikantní bude zápas především pro Davida Pastrňáka, jehož partnerka Rebecca Rohlsson pochází ze země našeho soupeře. Mezitím ve Spojených státech amerických tisk rozebírá, co se v Praze vlastně stalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Američany sestřelil Pavel Zacha. Kdo je muž, který národní tým dlouho ignoroval?

Američané si hlavně uvědomují, že na MS přivezli jeden z nejsilnějších výběrů své historie, objevují se dokonce hlasy, že takový tým na MS ještě Američané neměli. Přesto to ve čtvrtfinále nestačilo.

„Letošní americká sestava byla nejzářivější za dlouhá léta, včetně sedminásobného účastníka Utkání hvězd NHL útočníka Johnnyho Gaudreaua či obránce Setha Jonese, který byl v sestavě hvězd NHL pětkrát,“ poznamenala na webových stránkách televizní stanice NBC.

O postupu českých hokejistů rozhodla šťastná trefa Pavla Zachy, od kterého se puk za amerického brankáře odrazil v přesilové hře. Dosud byli Američané v oslabení mimořádně úspěšní. „Američané ubránili všech 13 přesilovek, kterým v základní části turnaje čelili,“ uvedla agentura AP.

Češi proklouzli do semifinále po výborném výkonu, kdy si všichni hokejisté plnili své úkoly. Je až neuvěřitelné, že domácí tým bude bojovat o víkendu o medaile, i když zatím v průběhu MS nevstřelil silnému týmu branku při hře 5 na 5. Nepovedlo se to v základní skupině proti Finům, Švýcarům ani Kanadě. Už byla řeč o tom, že čtvrtfinále rozhodla trefa z přesilovky. Zajímavá statistika Čechy ale trápit nemusí.

ČTĚTE TAKÉ: Čtvrtfinálová výzva splněna. Český tým porazil Američany a v Praze si zahraje o medaile

Agentura AP si také povšimla výkonu brankáře Lukáše Dostála, který kryl všech 36 střel amerického týmu. Český gólman působil klidným dojmem, výrazně mu pomáhali obětaví obránci. Pro Američany tak končí sen o zlatu. Finále bylo pro zámořský celek naprosto reálným cílem. „Mnozí očekávali, že se Američané budou tohle jaro ucházet o zlato, vzhledem k jejich sestavě,“ napsal sportovní web thescore.com s vědomím, že na první pohled se zdálo, že americký výběr nemá slabiny.

Podívejte se na přílet Davida Pastrňáka a Pavla Zachy do Prahy:

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný