12. června 2015 14:00

4 seriály, které vznikly z filmových hitů

Které příběhy se dočkaly dobrého televizního pokračování, a které nikoliv?

Nezřídka se stane, že kinem prohučí fantastický snímek, na jehož konci si divák spokojeně mne břich a žádá více téhož. Ale zároveň ne vždy mají tvůrci filmu touhu zabřednout do nekonečné série celovečerních pokračování. V takovém případě přijde na řadu pokračování určené primárně pro televizní obrazovky. Vybrali jsme trojici dílek, na nichž je znát, že se taková sázka nakonec může proměnit ve zlato, i jeden případ opačného ražení.

Ten, který jsme chtěli: Hvězdná brána

Příkladem z lepších vod je bez debat dnes už kultovní Hvězdná brána. Za více než dekádu svého běhu divákům naservírovala přes tři stovky epizod ze tří různých serošů a rozvinula původní filmový svět do vskutku nedozírných horizontů. I když původní režisér filmu Roland Emmerich stále straší tím, že natočí pokračování svého původního filmu (a seriál poté bude ignorovat), je jasné, že televizní inkarnace Stargate bude i tak mít daleko více fanoušků.

Ten, který jsme nečekali: Fargo

Naopak zasněžená kriminálka Fargo je příkladem seriálu, který nikdo vlastně nečekal – už jen proto, že původní snímek Fargo od bratří Coenů má zcela uzavřený příběh a je zcela prost nevyřčených fantasy elementů nebo otevřených otázek (snad až na to, co se stalo s tím kufříkem). I proto se mnozí seriálového Farga, které se objevilo v minulém roce, oprávněně obávali. Nakonec ale šlo o černého koně roku, který soudržností příběhů, dokonalostí vykreslených postav i fantastickými herci (Billy Bob Thornton, Martin Freeman) v očích mnohých překonal například i obdobně kriminální Temný případ.

Ten, který jsme nechtěli: Buffy

Třetí příkladem toho, jak může přerod z kin do televize dopadnout, je pak kultovní Buffy. Málokdo si už pamatuje, že než Joss Whedon přenesl svou lovkyni upírů do televize, napsal nejprve scénář pro cizí filmovou verzi. Ta se však ukázala být příšerným propadákem ve všech ohledech a zabila kariéru skoro všech zúčastněných včetně své režisérky, která už potom nikdy nic nenatočila. Whedon přesto poté Buffy nejen že v televizní verzi oživil, ale překoval ji přímo v jeden z nejvýznamnějších seriálů nové éry!

Druhá strana mince: Highlander

Vynikající, doslova přelomový akční film z roku 1986, který byl v zásadě Matrixem své generace (však víte, pekelná akce plus podbízivé filozofující bláboly), se v roce 1992 dočkal televizní verze. A jako kůň u ní trpěli všichni diváci, kteří se dožadovali sympatických hrdinů i dobrých herců – titulní Adrian Paul totiž nenabídl ani jedno ani druhé. Zápletky byly nemastné a neslané a dnes na Highlandera lidé vzpomínají jenom během nočních můr. Přesto se podprůměrný TV Highlander dočkal šesti řad (!), krátké navazující minisérie a TV filmu.

Na další podobné faily se ale podíváme zase někdy jindy. Teď se vraťme ke kvalitě – seriálová Hvězdná brána totiž na COOLu běží každý všední den v 17.50!

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný