13. srpna 2024 16:29

Slavní, kteří měli problém s hajlováním: Pravačku zvedala Lucie Bílá i Pavel Horváth

Říká se, že zakázané ovoce chutná nejlépe. I proto se zas a znovu ve společnosti setkáváme s tím, že jsou někteří jedinci fascinováni třetí říší, Adolfem Hitlerem či nacismem jako takovým. Zájem o tuto problematiku je jedna věc, avšak někteří mají potřebu své „nadšení pro věc“ dávat najevo i jinak, například hajlováním. Kteří slavní už měli problémy se zdviženou pravačkou?

Před pár dny skandál tohoto typu potkal Hanu Gelnarovou, která je influencerkou a zápasí pod organizací Clash of the Stars. Ta na svůj Instagram nahrála storýčko, kde spolu s přáteli za hlasitého smíchu hajluje před televizí. Video následně stáhla a nahrála ubrečenou omluvu, v níž se vymlouvala na to, že význam zdvižené pravice neznala. Není však zdaleka první (a zřejmě ani poslední) známou osobou, která se veřejně hajlování dopustila. Do některých hříšníků byste to přitom asi určitě netipnuli.

Daniel Landa a Lucie Bílá

Že měl v minulosti kontroverzní názory Daniel Landa, asi nikoho příliš nepřekvapí. V roce 2012 se však na veřejnosti objevil snímek z roku 1995, na němž po jeho boku nechutné gesto předvádí také mladá Lucie Bílá. Následně se pro Blesk vyjádřila ve smyslu, že „jde o divadelní zkoušku s Danielem Landou. V divadle se hraje o všem, i o takových zrůdnostech.“ Hra však údajně nakonec nespatřila světlo světa a zpěvačka neprozradila ani její jméno.

Landa však tu samou fotografii okomentoval trochu jinak. „Ta fotka je z doby, kdy jsem se zasazoval proti fašistům, byl jsem členem kališníků a byl jsem členem Vlastenecké ligy. Tohle je provokace, kdy jsme dělali kraviny, kdy nás k tomu někdo vyzval. Prostě opilý mejdan, sranda na Drákulovi,“ upřesnil Dan, že nešlo o zkoušku divadelní hry, ale zákulisní pařbu herců a hereček z muzikálu Drákula.

Lída Baarová

Herečka Lída Baarová měla možnost stát se světovou hereckou hvězdou. Místo Hollywoodu však nakonec zvolila Protektorát Čechy a Morava, kde ji dokázal okouzlit nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels. Vše přerostlo až v milostnou aféru Baarové s ženatým mužem a Goebbels byl podle všeho do Baarové tak vášnivě zamilovaný, že jeho záletům musel dát stopku až sám Adolf Hitler. Vztah měl přesto pro herečku až do konce jejího života kruté následky.

Románkem i dobrovolným odchodem do Berlína se totiž zcela vědomě svěřila do spárů nacistické totality a minimálně obrazně (byť nepochybně i reálně) tak zvedla pravici na důkaz podpory zvrácenému systému. Za to si po konci války užila pro podezření z kolaborace léta vyšetřování ze strany komunistů a až do své smrti v roce 2000 si již v žádném filmu ani divadle nikdy nezahrála.

Kapela Pantera

Americká metalová kapela Pantera se dostala do velkých problémů poté, co se její frontman Phil Anselmo rozhodl během koncertu v Hollywoodu přímo na pódiu zahajlovat a zakřičet do publika „bílá síla!“ V reakci na tento skandál vyřadili kapelu ze svých programů velké německé festivaly a pořadatelé jim následně zrušili vystoupení i v dalších zemích. Kritiky se frontman dočkal i ze strany některých dalších uskupení či židovských hudebníků.

V reakci na to se Anselm za své chování velmi rychle omluvil, nasypal si popel na hlavu a přišel s informací, že jeho slova o bílé síle neměla nic společného s nacismem a hajlováním, ale že ve skutečnosti hovořil o síle bílého vína v backstage. Avšak byť slabost rockera pro alkohol i drogy byla v branži poměrně známá, tuto výmluvu mu asi věřil málokdo. Pantera se však i přesto dokázala z tohoto skandálu oklepat a dnes nadále koncertuje po celém světě včetně Česka. Byť v loňském roce v Německu a Rakousku opět měla na některých místech zakázáno koncertovat.

Giorgos Katidis

Hajlování se kromě hudební a herecké branže nebo influencerů nevyhýbá ani sportu. Zde nechvalně proslul řecký fotbalista Giorgos Katidis, kterého v roce 2013 po vstřeleném rozhodujícím gólu během zápasu řecké ligy nenapadlo nic lepšího, než si sundat dres a před celým stadionem zahajlovat. Následky tohoto aktu byly pro další kariéru tehdy dvacetiletého talentovaného záložníka poměrně zdrcující. Nejenže jej jeho klub AEK Athény vyřadil z týmu, ale od federace rovněž obdržel nemalou pokutu 50 tisíc eur (asi milion a čtvrt korun) a doživotní zákaz startu za řeckou reprezentaci.

Ani Katidis se neštítil toho vymyslet si pro svou omluvu nějaký naivní, avšak stále méně výbušný důvod hajlování, než by bylo vyjádření náklonnosti k myšlenkám nacismu. V řecké televizi popřel, že hajloval, jelikož dle svých slov „ukazoval na kamaráda v davu“. Na sociálních sítích následně zdůraznil svou averzi vůči fašismu či rasismu. Jeho kariéra sice pokračuje do dneška, do řecké ligy se po pár letech vrátil a v letech 2017 a 2018 hrál dokonce fotbal i v Čechách, ale cesta ke slávě se mu jeho gestem před jedenácti lety definitivně uzavřela.

Blbý vtip Pavla Horvátha

V českém fotbalovém prostředí je a bylo známo, že Pavel Horváth si dělá legraci ze všeho. Jeden jeho vtip ho ale přišel hodně draho. V roce 2007 dostal od disciplinární komise pokutu 200 tisíc korun, protože před fanoušky Sparty zvedl pravici. Prý je chtěl jen uklidnit, když skandovali nacistický pozdrav. Disciplinární komise si dokonce najala znalce na extrémismus, který měl Horváthovo gesto zhodnotit.

„V potaz jsme vzali hlavně posudek soudního znalce, odborníka na extrémismus. A ten Horváthovo gesto označil za hajlování. Takové projevy v našem fotbale rozhodně trpět nemůžeme. Proto pokuta dvě stě tisíc,“ uvedl pro iDNES.cz tehdejší šéf disciplinárky Alexander Károlyi.

Kromě hajlování musela organizace Clash of the Stars nedávno řešit skandál okolo homofobních poznámek o vraždění gayů jednoho ze svých bojovníků:

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický