4. května 2024 10:59

Zdravotníci jdou před soud kvůli úmrtí Maradony. Nový posudek ale vrátil do hry kokain

Argentinský fotbalový bůh Diego Armando Maradona zemřel 25. listopadu 2020. Od té doby se vedou spory, do jaké míry za jeho úmrtí mohli ošetřující lékaři a do jaké míry se na smrti podílel Diegův divoký životní styl.

Diego Armando Maradona, který v roce 1986 získal s Argentinou titul mistra světa, zemřel v roce 2020 na infarkt, když se zotavoval po operaci mozku. Bylo mu pouhých 60 let. Je otázkou, do jaké míry se na úmrtí podepsali lékaři a do jaké míry si fotbalista za zdravotní problémy mohl sám.

Soud s ošetřujícími lékaři má začít už 4. června. Podle vyšetřovacího spisu, který má 70 stran, nechali ošetřující lékaři Maradonu minimálně 12 hodin před smrtí napospas osudu. Pokud by dostal odpovídající péči, mohl údajně ještě dnes žít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Maradona dal naději chudým, v Argentině ho uctívali jako boha

Žalobce obžaloval Maradonova osobního lékaře Leopolda Luqueho, psychiatričku Agustinu Cosachovou, psychologa Carlose Díaze a další zdravotníky. Všichni odmítají, že by měli na odchodu fotbalové legendy sebemenší podíl. Pokud soud zdravotníkům neuvěří, hrozí jim tresty v rozmezí 8 až 25 let.

Přeci jen kokain?

Nyní ale obžalovaným svitla jiskra naděje, že pro ně soudní proces skončí pozitivně. Na žádost Maradonova osobního lékaře Leopolda Luqueho byly znovu přezkoumány příčiny Maradonovy smrti.

Forenzní expert Pablo Ferrari v pondělí zveřejnil zprávu, podle které Maradonův rychlý, nepravidelný srdeční tep byl buď přirozeného původu, nebo pocházel z vnějšího faktoru - pravděpodobně kokainu, který Maradona rád užíval. Na Ferrariho zprávu upozornila stanice ABC News. Ferrari také uvedl, že nemůže udělat toxikologickou zprávu, protože nemá dostatek Maradonovy moči.

Nová zpráva tak nevyvrací pochybení lékařského týmu, ale vliv na fotbalistovu smrt marginalizuje. Zanedbaná péče měla být tak krátkého rozsahu, že nemohla být příčinou smrti. „Toto znamená radikální obrat v případu,“ řekl argentinským médiím Vadim Mischanchuk, který obhajuje Maradonovu psychiatričku Agustinu Cosachovovou. Prokuratura se k Ferrariho zprávě staví zamítavě, podle žalobců o zvrat v případu nejde.

Zpráva o odchodu Maradony zasáhla miliony fanoušků:

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky drogy Diego Maradona smrt vražda kokain Argentina lékař fotbal zdravotnický pracovník

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný