Budoucnost KFC: Kuřecí maso mají vyrábět ruské 3D tiskárny
Vytištěné kuře je prý masem budoucnosti.
Známý fastfoodový řetězec nedávno představil svou vizi restaurace budoucnosti, jejíž součástí budou i laboratorně vypěstované kuřecí nuggety, na kterých KFC spolupracuje s ruskou společností 3D Bioprinting Solutions. Nový druh kuřecího masa vzknikne speciálním 3D tiskem a jako materiál poslouží kombinace buněk rostlinných s buňkami kuřecí svaloviny.
Samotné KFC dodá firmě vstupní recepturu i veškeré koření, aby byla dosažena typická pikantní chuť jeho kuřecího, včetně textury, jakou má skutečné kuřecí maso. Laboratorní maso má být ekologičtější, protože jeho vypěstování zanechává menší uhlíkovou stoupu než vykrmení kuřete v drůbežárnách. Výsledný produkt však nebude vhodný pro vegetariány, protože technicky stále půjde maso, i když hybridní.
Biologický tisk si získal značnou pozornost v medicíně, kde má umožnit vytvoření náhradních orgánů či tkáně pro pacienty. Tato technologie však stále čelí mnoha úskalím, což však neplatí pro potraviny. Kuřecí nuggety z laboratorně vytištěného masa totiž mají být připraveny pro testování a ochutnávky v Moskvě už letos na podzim.
„Doufáme, že technologie, kterou vyvíjíme spolu s KFC, pomůže urychlit uvedení laboratorně vypěstovaného masa na trh po celém světě,“vysvětlil Yusef Khesuani, spoluzakladatel firmy 3D Bioprinting Solutions.
Těšíte se, až ochutnáte vytištěné maso budoucnosti?