9. září 2024 22:18

Apple představil nové iPhony 16: vylepšení potěší hlavně hračičky a fotografy

Množství novinek letos nebylo závratné, jakoby se Apple soustředil hlavně na softwarové funkce. Největšího updatu se dočkaly Apple Watch.

Druhý týden v září Apple pravidelně věnuje prezentaci nových iPhonů, Apple Watch a doplní je obvykle o minimálně "one more thing" neboli něco navíc. Nejinak tomu bylo letos na akci pojmenované Glowtime podle záře, kterou vydává při aktivaci Siri a nástroje umělé inteligence pojmenované Apple Intelligence.

iPhone 16 a 16 Plus

Základní varianta telefonů bude mít výraznější barvy, o padesát procent posílené čelní sklo pomocí technologie Ceramic Shield a přidaná tlačítka – Action Button a nové speciální pro ovládání fotoaparátu, které umí rozeznat namáčknutí nebo třeba posunutí prstu pro zoomování nebo vybírání různých možností snímání. A samozřejmě nový výkonnější a energeticky efektivnější čip A18, který umožňuje mnoho funkcí Apple Inteligence přímo v zařízení. Díky lépe vyřešenému odvodu tepla vydrží až o 30 % déle v maximálním výkonu bez podtaktování.

Dvě vertikálně uspořádané zadní čočky fotoaparátu přinášejí zajímavé změny. Hlavní je totiž kombinovaná a umí i 2x optický zoom, širokoúhlá pak fotí i makro. Apple tak tvrdí, že je to vlastně obdoba čtyř samostatných čoček. Odvážné tvrzení.

Předobjednávky začínají 13. září. V prodeji budou od 20. září za cenu od 23 990 Kč a za 26 990 Kč u větší varianty Plus.

iPhone 16 Pro a Pro Max

Dražší varianta nabídne větší displeje o úhlopříčce 6,3 a 6,9 palce se zmenšenými okraji a rekordní výdrž na baterii v případě modelu Pro Max. Mezi foťáky je největším posun u širokoúhlého snímače, který má nově 48 Mpx. Menší model Pro letos dostává stejný 5x teleobjektiv jako varianta Max. Nová ochranná vrstva čoček má odstranit odlesky, které vadily zejména při nočním natáčení videí.

Výkonnější oproti základní variantě je čip s označením A18 Pro chlazený grafenovou technologií. Rychlost nabíjení pomocí MagSafe se pak zvýšila z 15W na 25W, ale k dosažení plné rychlosti bude potřeba dokoupit nový nabíjecí puk a adaptér o výkonu minimálně 30W.

Předobjednávky začínají 13. září ve 14 hodin. V prodeji od 20. září za cenu od 29 990 za menší variantu a za 35 990 za verzi Max.

Apple Watch Series 10 a Watch Ultra v nové barvě

Desetileté výročí Apple hodinek přináší nový design s větším a jasnějším displejem, novým tělem z broušeného hliníku, o 10 % tenčím profilem a výrazně rychlejším nabíjením, které zajistí 80 % nabití za 30 minut. Novinkou je titanová verze.

Čip S10 umožňuje více pokročilých funkcí, mezi kterými je nově i detekce spánkové apnoe, což je porucha spánku, která u mnoha lidí bývá nediagnostikovaná a přitom zhoršuje kvalitu života. Z Ultra verze hodinek nově přibyl hloubkoměr vhodný k potápění, tedy kvůli nižší vodotěsnosti spíše k šnorchlování.

Apple Watch Ultra zůstávají na druhé generaci, tedy i se starším čipem S9. Přibylo jen dlouho očekávané tmavé provedení pojmenované black satin doplněné několika pásky včetně působivého z propleteného titanu.

K dispozici budou v prodeji od 20. září. Apple Watch 10 začínají na 11 490 Kč, model Ultra na 22 900 Kč.

Apple AirPods 4, AirPods 4 ANC a AirPods Max 2

Standardní AirPods dostaly mnoho funkcí z dražších AirPods Pro 2 díky použití čipu H2 včetně prostorového zvuku Spatial Audio, aktivního odhlučnění (u jejich dražší varianty) nebo adaptivního módu, bezdrátového nabíjení obalu či schopnosti ho najít pomocí FindMy, což doplňuje i zvukový signál krabičky.

Naopak velké náhlavní AirPods Max se po čtyřech letech dočkaly minimálních změn – pouze nových barev a konektoru USB-C, uvnitř stále najdeme zastaralý čip H1, takže se nezvýší ani výdrž na baterii s průměrnou výdrží 20 hodin.

Základní AirPods vyjdou na 3690 Kč, s aktivním potlačením hluku za 4990 Kč a za AirPods Max zaplatíte 14 990 Kč. Všechny varianty bezdrátových sluchátek budou v prodeji od 20. září.

Zdroj: The Verge, TechRadar

Sledujte, jak Češi vytvořili unikátní VR simulaci a ohromili s ní svět:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický