15. června 2024 11:10

Věra Mikulcová otevřeně o svém těle: Některé hranice bez jistých látek posunout nejde

Věra Mikulcová o sportu

Kulturistka Věra Mikulcová (42) zažívá odpočinkové období, ve kterém stihla dokončit knihu s názvem Věra Mikulcová: Příběh kulturistky. Příští rok bude mnohem náročnější, nejpopulárnější česká kulturistka se chystá na závody. Při rozhovoru pro CNN Prima News dala rady ohledně posilování a odpověděla také na otázku, která mířila na nepovolené látky.

V první části rozhovoru, který vyšel na webu Prima Ženy, Mikulcová odpovídala na otázky ohledně svatby a zda s partnerkou Janou Paulátovou uvažovaly o miminku. Rozhovor najdete zde. Ve druhé části povídala hlavně o silovém sportu.

Věro, vy vystupujete v roli závodnice, ale také v roli trenérky. Dnes najdeme fitko v podstatě v každém městě. Jakou nejčastější chybu dělají lidé, které u činek potkáváte?

Lidé jdou do posilovny a přijdou sami, pak nevědí, co dělat. První chybou je nevzít si trenéra. Vždy je lepší si trenéra najít.

Trenérů je dnes ale opravdu hodně. Jak poznat kvalitního trenéra?

Máte pravdu, že je taková doba, že trenérem je kde kdo. Je potřeba se podívat na historii toho trenéra. Určitě plno trenérů najdete na sociálních sítích, ale když si nějakého vyhlédnu, tak se podívám, jakou má historii, aby mi neublížil, aby mě nezranil.

Mohlo by vás zajímat: Výrazná proměna nejznámější české kulturistky. Nemůžete vypadat jako modelka, říká Mikulcová

Když si začátečník trenéra najde, ale není si jistý, zda zvolil toho správného a začne mít pochyby, co je tím červeným praporkem, který upozorní, že ta volba nebyla ideální?

Když člověk jde poprvé do posilovny, tak určitě nesmí být zničený, ale příjemně unavený. Určitě nesmí bolet klouby a šlachy, ale pouze svaly.

Mužské a ženské tělo není stejné. Jaké chyby dělají ženy a jaké nešvary zase předvádí muži?

Dnes už se ty rozdíly vyrovnávají, ale dříve muži cvičili spíše vršek. Já si myslím, že zbytečně moc tahají těžké váhy. Ženy se podle mě zase bojí, že jim svaly porostou, takže cvičí hrozně moc opakování. Proto je právě dobré najít si trenéra.

Plno rodičů má nějaké ambice a mají sen, že jejich dítě bude vrcholový sportovec. Jak je to s kulturistikou? V kolika letech s ní začít? Nemělo by se dítě věnovat celkovému rozvoji těla a s kulturistikou začít až třeba v osmnácti?

Myslím si, že ve věku kolem deseti, dvanácti let je lepší cvičit s vlastní hmotností. Záleží hodně na individuálním růstu toho konkrétního člověka. Pokud je už kolem 16 let dorostlý, tak může v pohodě cvičit s činkami. Dobrý trenér by se zase měl podívat, jak je člověk rostlý, zda je vysoký, či subtilní, dle toho pak posoudit. Ale u nás ve fitku máme lidi, kterým je patnáct a už cvičí s činkami.

O vás se ví, že nemáte problém s vůlí a motivací, ale vaši svěřenci na tom určitě budou jinak. Co jim říkáte, když v posilovně skučí, že už opravdu nemohou?

Já mám takové heslo, že když nemůžeš, tak můžeš ještě třikrát. Na moje svěřence to platí (začne se usmívat, pozn. red.). Trenér musí být také motivátor, to já jsem, myslím, že ty lidi umím vyhecovat. Myslím, že klienti, kteří se mnou cvičí, tak ty výsledky mají.

Na soutěžích se potkáváte s kulturisty z celého světa. Česká i československá kulturistika byl ve světě pojem. Jak je to dnes? Jak se tuzemští kulturisté odlišují třeba od Němců či Američanů?

Já si myslím, že Češi se od kolegů v zahraničí neliší, ale jde o to, že třeba Američané mají ke kulturistice lepší přístup. Amerika kulturistiku podporuje, kulturisté jsou tam více vepředu. Určitě tam mají závodníci lepší zázemí než máme u nás.

Ve Spojených státech se také hodně řeší podpůrné prostředky, řeší se legální substance i látky z černého trhu. Jak je to v Česku? Říká se, že jsou hranice a objemy, které bez těchto látek nevyrobíte...

Myslím, že všude na světě to bude hodně podobné. Je to, jak říkáte, v tom profesionálním sportu to tak bohužel je. Každý člověk má nějaký limit. Záleží na každém člověku, kam ten limit dokáže posunout, ale tam vždy hranice, kam to bez těch látek už posouvat nejde.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Věra Mikulcová promluvila také o svatbě

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný