9. srpna 2024 16:00

Olympijská medaile se už po týdnu rozpadá. Bronz z Paříže teď vypadá, jako by „prošel válkou“

Na sociálních sítích se hned začaly množit vtipné komentáře. S olympijskou medailí se očividně musí zacházet velmi opatrně.

Skateboardista Nyjah Huston vyhrál na olympiádě v Paříži bronzovou medaili ve streetové kategorii, ale moc dlouho si ji neužil – tedy alespoň v jejím ideálním stavu. Jen týden poté, co mu ji poprvé pověsili na krk, totiž zjistil, že krásný design navržený prestižní francouzskou značkou vyrábějící luxusní šperky a hodinky Chaumet není zrovna dvakrát trvanlivý.

Prostřednictvím Instagram Stories nasdílel video a sérii snímků, které ukazují medaili se známkami koroze a s odlupující se horní vrstvou, která bude evidentně pouze nekvalitním lakem. Bronz jako takový je velice odolný proti vnějším vlivům i kyselinám a oxiduje až po delší době, kdy získává typicky zelené zabarvení.

„Jasně, ty medaile vypadají skvěle, když jsou zbrusu nové, ale když ji nosíte na těle, necháte na ni působit pot nebo ji půjčíte kamarádům na víkend, tak se ukáže, že nejsou tak kvalitní, jak jste si mysleli,“ říká ve videu devětadvacetiletý skejťák, který se mezitím vrátil z Paříže do domovského Laguna Beach v Kalifornii.

„Kámo, to vypadá, jako bys ji vyhrál v roce 1982,“ stojí v jednom z populárních komentářů. On sám pak vše doprovodil vtípkem: „Působí, jak kdyby se mnou prošla válkou.“ Později však přiznal, že ji asi nepoužíval, jak tvůrci zamýšleli: „Hádám, že měla být někde vystavena a zůstat v obalu. Není zřejmě určena ke sdílení.“

Připomeňme, že každá z medailí má ve svém středu hexagon, neboli šestistěn, který tvoří kus ze slavné Eiffelovy věže. Hexagon jako takový je symbolem Francie. Jedním z motivů jsou také paprsky, odkazující ke slavné éře francouzského osvícenství i oslňující slávě olympijských vítězů.

Pařížské medaile zatím k 9. srpnu získala sedmička českých sportovců. Čtveřice kordistů Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr mají bronzové, trojice potom zlaté – Martin Fuksa za 1000 m v rychlostní kanoistice, Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč potom ve smíšené tenisové čtyřhře.

Zdroj: People, The Sun

Video, které jste mohli minout: Kanoista Fuksa vybojoval zlato v Paříži

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický