9. srpna 2023 14:25
Adam Vala

Dostal hodinky, i když nemá ruce. Výhra paralympionika měla bizarní tečku

Příběh paralympijského sportovce s jednou nohou dojímá internet. Po výhře posledního titulu na MS dostal bizarně hodinky.

Jmenuje se Ricardo Ten, je mu 47 let, pochází ze Španělska a je trojnásobným zlatým medailistou na paralympijských hrách v plavání, vedle toho má i tři tituly mistra světa v para plavání, a nedávno oslavil svůj třetí titul mistra světa v para cyklistice. To všechno navzdory tomu, že ho nehoda v dětství připravila o tři končetiny.

"Když jsem byl malý, dotkl jsem se vysokonapěťového elektrického vedení a skoro jsem se zabil. Museli mi amputovat obě ruce a levou nohu. Na 75 % mého těla jsem měl popáleniny třetího stupně," popsal Ten incident z dětství serveru Cyclingweekly.

Následně trvalo dva roky, než se zcela vzpamatoval ze svých zranění a přizpůsobil novému životu. Sám však zpětně necítí žádnou lítost nebo smutek, akceptuje to jako fakt, který ho posunul k novým zážitkům. Sportu se začal věnovat už v mládí, protože věřil, že je to jeden způsobů, jak něčeho dosáhnout. No a taky že dosáhl.

Po úspěších na několika paralympijských hrách (poprvé se zúčastnil v roce 1996 v Atlantě, naposledy v roce 2016 v Riu) v disciplíně para plavání se ale rozhodl ukončit kariéru plavce a přejít na něco, co předtím profesionální nikdy nezkusil. Jenže para cyklistika se okamžitě stala jeho vášní a krátce poté, co k ní přešel, začal opět vítězit.

Po třetí zlaté medaili z mistrovství světa, kterou získal před pár dny ve skotském Glashow, a za kterou poněkud bizarně obdržel hodinky, tak nyní plánuje návrat na paralympijské hry, které se budou konat příští rok v Paříži, a kde hodlá znovu bojovat o zápis do historie. Tam už ale charismatický Španěl ale podle všech představitelných meřítek dávno patří.

Zdroj: Cyklingweekly, Sport.cz

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický