22. května 2024 12:10

KOMENTÁŘ: Pozor na falešné naděje. Český tým po 60 minutách neporazil jediného silného soupeře

Ve čtvrtek večer česká hokejová reprezentace ve čtvrtfinále MS vyzve silné Spojené státy americké. Mezi českými hokejisty i fanoušky panuje před zápasem optimismus. Má ale reálné základy?

Češi ve své skupině obsadili třetí místo a ve čtvrtfinále narazí na výběr USA. Nutno zmínit, že nejde o oblíbeného soupeře, a hráči se netají tím, že si do vyřazovacích bojů přáli přijatelnější Německo. Čtvrtfinále je mezníkem turnaje, kdy se týmy rozdělí na ty, kteří si to rozdají o medaile, a na ty, kde zavládne nespokojenost.

Mezi fanoušky, hráči a dokonce i experty ale vládne optimismus. Zápas proti Kanadě prý ukázal, že český tým má kvalitu, aby přes Spojené státy přešel do semifinále. Útočník Dominik Kubalík v pozápasovém rozhovoru s novináři slíbil, že nároďák ve čtvrtfinále předvede velké věci.

„Je to pozitivní, ale chtěli jsme to samozřejmě zvládnout a vyhrát. Škoda, že se to dneska nepovedlo. Určitě ale charakter v týmu je. Hrajeme jeden za druhého. Všichni drží systém, nikdo si nedělá, co chce. To je hrozně důležité. Když se o to opřeme, tak se ve čtvrtfinále mohou dít velké věci,“ prohlásil muž, který v zápase s Kanadou vyrovnával na 1:1.

Optimismus přijel s trojicí z NHL

Český národní tým nehraje špatně. Lukáš Dostál v brance předvádí vyrovnané výkony, skvělý turnaj prožívá kapitán národního týmu Roman Červenka, zdá se, že hokejisté táhnou za jeden provaz... Je ale faktem, že největší optimismus do žil českých fanoušků vlily hvězdy z NHL.

Martin Nečas, David Pastrňák a Pavel Zacha jsou rozdílovými hráči, a když mají den, tak umí rozhodovat velké zápasy. Právě kvůli tomu hrají v NHL, právě kvůli tomu mají pohádkové smlouvy. Jenže je také nutné připomenout, že hokej je kolektivní sport a bylo by naivní domnívat se, že přijeli nějací polobozi, kteří s prstem v nose dotáhnou tým do finále.

Kdo hokeji rozumí, tak viděl, že Pastrňák ani Zacha se v utkání proti Kanadě v žádné oslnivé formě nepředvedli. Snad se brzy v Praze aklimatizují, a to nejlepší předvedou ve čtvrtek večer.

Vítězství za tři body proti silnému protivníkovi nepřišlo

Český tým se může chlubit, že odehrál zajímavý zápas s Kanadou, že hráči předvedli sympatický výkon proti Švýcarsku, že dokázali porazit v zahajovacím utkání Finsko. Jenže když se řekne A, je dobré říct také B. Česká reprezentace nedokázala žádný silný tým zdolat za tři body.

Finy výběr Radima Rulíka přetlačil až po samostatných nájezdech. Se Švýcary to bylo obráceně, národní tým po penaltách padl. O Kanadě už byla řeč, porážka v prodloužení není ostudou, ale pořád je to porážka. A to se ještě objevují hlasy, že výběr javorového listu odehrál utkání na půl plynu, protože hokejisté údajně testovali chuť českého piva a krásu noční Prahy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi padli s Kanadou, ve čtvrtfinále je čeká USA

Češi v základní skupině nepropadli, ale také nedosáhli na žádné velké vítězství. Výsledkem je třetí místo ve skupině a fakt, že ve čtvrtfinále Češi rozhodně nebudou favority. Sázkové kanceláře favorizují USA, zajímavý je kurz také na to, že po 60 minutách nebude rozhodnuto a přijde prodloužení. Pokud by Češi proklouzli do semifinále po prodloužení, byla by medaile blízko. A nikoho by nemuselo zajímat, že naši hokejisté nedokázali žádného silného soupeře zdolat v normální hrací době.

Video, které jste mohli minout: Národní tým hodně sází na Davida Pastrňáka a Pavla Zachu:

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný