15. června 2024 16:45

EURO 2024: Ivan Hašek byl vyhlášen jako jeden z nejlepších trenérů v trochu zvláštním žebříčku

Ať už dopadne aktuální EURO jakkoli, Ivan Hašek bude v kategorii trenérů v jednom hledisku stále patřit mezi nejlepší.

Prestižní sportovní magazín The Athletic vyhlásil žebříček nejlepších trenérů EURO 2024 podle toho, jak kvalitními fotbalisty bývali. Českému kouči Ivanu Haškovi připadla krásná šestá pozice a dostal se tak třeba před anglického lodivoda Garetha Southgatea, brazilského Sylvinha vedoucího reprezentaci Albánie nebo ukrajinského Sergeje Rebrova, který proslul v útočném dvojici s Andrijem Ševčenkem.

Hašek vedl jako kapitán obávanou československou reprezentaci z přelomu 80. a 90. let, která k sobě strhla pozornost na MS 1990 v Itálii. Na něm vypadla po tuhém boji o jediný gól ve čtvrtfinále, a to s budoucími vítězi celého šampionátu Západními Němci. Jeho profil také připomíná, že v klubových barvách dovedl pražskou Spartu k osmi titulům a z pozice středního záložníka nasázel 63 gólů. „V letech 1987 a 1988 byl ve své zemi vyhlášen fotbalistou roku,“ shrnuje text rozebírající trenéry, kteří se mohou opřít o skutečně zářivou hráčskou minulost.

Neplatí to třeba pro německého kouče Juliana Nagelsmanna, který musel kvůli zranění kolene ukončit kariéru už ve 20 letech (23. příčka). Jen o dvě místa nad ním je třeba Francesco Calzona, italský kouč Slováků, který jako profesionální fotbalista odehrál jen tři zápasy ve druhé italské lize za SS Arezzo, a pak už koučoval amatéry z Tegoleta, zatímco podnikal v kávovém byznysu.

Jako nezpochybnitelnou jedničku uvádí The Athletic holandského Ronalda Koemana, který patří do zlaté fotbalové generace své země po boku jmen jako Ruud Gullit, Marco van Basten a Frank Rijkaard. Kromě záplavy trofejí v národních i klubových barvách (Barcelona, Ajax, PSV) byl dvakrát nizozemským fotbalistou roku a několikrát v nejužší nominaci na Zlatý míč. Geniálně četl hru, vyvážel míče, přihrával i střílel. Přestože hrál většinu kariéry jako obránce, vstřelil v 613 zápasech za kluby i reprezentaci úžasných 207 gólů.

Jako stříbrného vyhlásil magazín srbského Dragana Stojkoviće přezdívaného Piksi, který byl jedním z nejtalentovanějších fotbalistů své doby. Nad jeho drzostí a technickými finesami dodnes zůstává rozum stát, přestože z trofejí získal "jen" olympijský bronz s Jugoslávií v roce 1984 a francouzský titul v dresu Olympique Marseille, kde zářil po boku hvězd jako Cantona, Papin nebo Deschamps.

A právě Didieru Deschampsovi patří pomyslný bronz. Z pozice kapitána Francie byl nepostradatelným pracantem na hřišti a šéfem kabiny ve fenomenální éře (titul MS 1998, EURO 2000), která byla plná hvězd jako Zidane, Henry, Thuram, Desailly, Barthez, Vieira nebo Anelka. Kromě toho sbíral domácí i evropské trofeje s Juventusem, Marseille či Chelsea. Když získal v roce 2018 zlato a v roce 2022 stříbro na MS ještě jako trenér, stal se ve své zemi v podstatě nesmrtelným.

EURO 2024 - trenéři seřazení podle toho, jak byli kvalitními hráči:

1) Ronald Koeman (Nizozemí)
2) Dragan Stojković (Srbsko)
3) Didier Deschamps (Francie)
4) Vincenzo Montella (Itálie, trénuje Turecko)
5) Willy Sagnol (Francie, trénuje Gruzii)
6) Ivan Hašek (Česko)
7) Serhij Rebrov (Ukrajina)
8) Gareth Southgate (Anglie)
9) Murat Yakin (Švýcarsko)
10) Sylvinho (Brazílie, trénuje Albánii)
11) Steve Clarke (Skotsko)
12) Luis de la Fuente (Španělsko)
13) Roberto Martinez (Španělsko, trénuje Portugalsko)
14) Marco Rossi (Itálie, trénuje Maďarsko)
15) Luciano Spalletti (Itálie)
16) Michal Probierz (Polsko)
17) Matjaž Kek (Slovinsko)
18) Zlatko Dalić (Chorvatsko)
19) Edward Iordănescu (Rumunsko)
20) Ralf Ragnick (Německo, trénuje Rakousko)
21) Francesco Calzona (Itálie, trénuje Slovensko)
22) Kasper Hjulmand (Dánsko)
23) Julian Nagelsmann (Německo)
24) Domenico Tedesco (Německo / Itálie, trénuje Belgii)

Zdroj: The Athletic, The New York Times

Video, které jste mohli minou: Jaké jsou šance Čechů na EURO 2024 a kdo jsou největší favoriti?

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný