10. srpna 2024 00:05
Martin Kolář

Imán Chalíf má zlatou medaili. Kontroverzní boxerka rozdrtila finální soupeřku

Alžírská boxerka Imán Chalíf, jejíž start na pařížských hrách vyvolal kontroverze kvůli pochybnostem o jejím pohlaví, se stala olympijskou vítězkou v kategorii do 66 kg. Pětadvacetiletá vicemistryně světa z roku 2022 porazila ve finále velterové váhy v areálu Roland Garros jednoznačně 5:0 Číňanku Jang Liou.

Imán Chalíf v žádném ze čtyř zápasů na turnaji neprohrála ani jedno kolo. Před Jang Liou porazila Džandžem Suvannapcheng z Thajska, Maďarku Lucu Hámori a ve svém prvním duelu Angelu Cariniovou. Právě tento souboj přitáhl v Paříži k Imán Chalíf celosvětovou pozornost poté, co Italka schytala od Alžířanky několik tvrdých ran a poté se rozhodla v utkání nepokračovat.

Čtěte také: Zklamání lezce Ondry. Ve finále obsadil až šesté místo, z Paříže se vrátí bez medaile

Účast Imán Chalíf a Tchajwanky Lin Jü-tching v kategorii do 57 kg provázejí bouřlivé debaty o oprávněnosti jejich startu, které přesahují hranice sportu. Boxerky byly loni diskvalifikovány v průběhu mistrovství světa pořádaného Mezinárodní boxerskou asociací (IBA) na základě blíže nespecifikovaných testů. IBA tehdy uvedla, že nesplnily kritéria potřebná k účasti, neboť měly "v porovnání s ostatními účastnicemi soutěžní výhodu".

Olympijský turnaj nicméně organizuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který loni IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil. Podle regulí olympijského výboru obě boxerky na hrách startovat smějí. Prezident MOV Thomas Bach na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že Lin Jü-tching i Imán Chalíf jsou ženy a mají právo v ženské soutěži v Paříži soutěžit.

Také druhou nejlehčí ženskou kategorii olympijského turnaje vyhrála boxerka Číny. Muší váhu do 50 kg ovládla mistryně světa a vítězka Asijských her Wu Jü a navázala na čtvrteční triumf krajanky Čchang Jüan z bantamové váhy do 54 kg.

Obě dnešní mužská finále během zhruba hodiny vyhráli boxeři Uzbekistánu. V těžké váze do 92 kg zvítězil Lazizbek Mulložonov a napodobil výhru mistra světa Asadchuži Mujdinchužajeva ve velterové váze do 71 kg.

Zdroj: ČTK, BBC

Video, které jste mohli minout: Šampion Fuksa žertoval: Jsem teda olympijský vítěz, ne? Teď mě napadají jen sprostá slova

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický