7. října 2024 15:35

Je to Saruman? Tvůrci seriálového Pána prstenů se oficiálně vyjádřili k identitě temného čaroděje

Všechno naznačuje tomu, že se klube nový spojenec Saurona, ale situace bude nakonec asi malinko složitější.

ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY ZE DRUHÉ SÉRIE PRSTENŮ MOCI!

Finální osmá epizoda seriálu Pán prstenů: Prsteny moci konečně definitivně odhalila, že tajemný Cizinec (Daniel Weyman), jehož někteří oslovovali Grand-Elf, je skutečně slavným Gandalfem, který ve filmové trilogii pomohl porazit Saurona. Ještě předtím se však potkal s podobně záhadným Temným čarodějem z východu (Ciarán Hinds), který se snažil ho získat na svou stranu.

Seriál nijak neskrývá, že je Temný čaroděj jedním z pěti členů řádu Istari, ostatně sám Gandalfu tvrdil, že jsou starými přáteli. Tvůrci seriálu Patrick McKay a John D. Payne však v obsáhlém rozhovoru s magazínem Vanity Fair popřeli nejpopulárnější teorii, že jde o budoucího největšího Sauronova spojence.

„Chci, aby to zaznělo nahlas. Vzhledem k historii Středozemě je velmi, ale opravdu velmi nepravděpodobné, že by to mohl být Saruman,“ řekl McKay. „Pokud to není zcela nemožné,“ doplnil ho Payne. „Víme, že někteří čarodějové se nechali zkorumpovat. Existuje tedy precedens, což neznamená, že to musí být ta jedna osoba. Jak už padlo, ve skutečnosti by nedávalo smysl, aby to byl Saruman,“  rozvedl McKay pro The Hollywood Reporter.

Zbývají už jenom tři

Jelikož můžeme vyškrtnout Gandalfa a Sarumana, zůstávají už pouze tři Istari, z nichž každý by mohl připadat v úvahu, obzvláště při vědomí, že tvůrci seriálu nezachází s Tolkienovým legendáriem zrovna dvakrát uctivě, kulantně řečeno.

Prvním z nich je Radagast, o němž víme, že většinu času žil na okraji Temného (!) hvozdu a že ho Saruman využil, aby Gandalfa vlákal do pasti. Vyznačoval se hnědým vlnitým plnovousem, hustým obočím a nosil zemitě hnědý plášť. V tomto případě vše sedí.

Nabízí se rovněž jeden z dvojice Modrých čarodějů – Alatar nebo Pallando. Ti cestovali do Rhûnu, východních zemí (!), aby v nich pomáhali narušovat vliv Saurona a neumožnili mu naverbovat dostatečně velkou armádu. Svým způsobem selhali, protože se kolem nich vytvořily různé kulty. Temný čaroděj už takový kult uctívačů a služebníků kolem sebe má...

Že by Khamûl?

Pokud bychom rozšířili možnosti mimo Istari, mohlo by jít ještě o Khamûla, krále Východňanů neboli Černého Východňana, což je lidský vládce, který si osvojil mystické schopnosti. Později ho Sauron obdaruje jedním z prstenů, čímž ho dostane do své moci. V hlavním příběhu Pána prstenů ho známe jako jednoho z devíti prstenových přízraků neboli Nazgûlů, kteří nahánějí Froda ve snaze zbavit ho Jednoho prstenu.

Třetí sezóna Prstenů moci dosud nebyla oficiálně oznámena. Přestože seriálu padají čísla sledovanosti, bylo by velkým překvapením, kdybychom se jí nedočkali s podobným dvouletým odstupem, jako tomu bylo mezi první a druhou řadou.

Zdroj: Vanity Fair, The Hollywood Reporter

Video: Trailer finální epizody druhé řady seriálu Pán prstenů: Prsteny moci

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický