24. června 2024 13:45

5 nejlepších sci-fi komedií, které vám okamžitě zvednou náladu

Cestování časem, létání vesmírem nebo likvidování šmejdu z vesmíru. Vyberete si?

Filmaři odjakživa uvažují, kterak naservírovat divákům vzrušující fantasmagorické příběhy. Dnes ve zlatém věku filmové sci-fi ale bují zdárně i její komediální subžánr, který do epiky a technoblábolů umně přidává větší či menší porci humoru.

05) Galaxy Quest

Pokud vás už omrzely klasické scifárny, Galaxy Quest chytře a zábavně kombinuje prvky sci-fi a komedie způsobem, který se jen tak nevidí. Story o partě herců, kteří se ocitli u kormidla skutečného kosmoletu, je dost možná nejlepší Star Trek film, a to aniž by měl oficiální nálepku této značky...

04) Muži v černém

Na první pohled by koncept filmu, kde tajná organizace umlčuje existenci ufonů na Zemi, zaváněl spíše hororem nebo thrillerem. Ostatně, jsou to taková reverzní Akta X. Skutečnost, že Muži v černém dokázali z děsivé premisy vytřískat nezapomenutelné vtipy, je však testamentem toho, jak famózní komediální schopnosti jejich tvůrci ve skutečnosti mají.

03) Návrat do budoucnosti

Bylo tomu roku 1985, kdy jsme se v prvním Návratu do budoucnosti mohli s Martym McFlyem podívat do roku 1955. Výsledkem byl dodnes zřejmě nejlepší popcorňák o cestování časem, který vyplodil hned dvě vynikající pokračování… a od něhož (pomineme-li Ricka a Mortyho) naštěstí Hollywood ve svém remakovém běsnění zatím dává ruce pryč.

02) Pátý element

Tohle legendární dílko působí jako vystřižené ze stránek klasických komiksů – a v mnoha ohledech právě moderní komiksové bijáky také připomíná. Bruce Willis v nejlepší formě a Milla Jovovich v nejlepším odění vs. klasicky ďábelský Gary Oldman přehrávající jako o život... ale ke všem těm barvičkám, maniakálním ufounům a retrofuturistickému feelingu to nakonec parádně sedí!

01) Strážci Galaxie

Ale když už jsme se dostali ke komiksům, proč nesáhnout rovnou do jejich univerza? Se Strážci Galaxie vstupujeme do světa Marvelu, ale zároveň se obvykle nacházíme tak daleko od Země, že se nemusíme obávat nežádoucích návštěv těch neprovařenějších komiksových tváří.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Trailer sci-fi parodie Spaceballs

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný