15. září 2024 17:50

5 nejlepších hororů, které vás opravdu důkladně vyděsí

Viděli jste všechny tyhle hororové klasiky, které nikdy nepřestanou být maximálně děsivé?

Natočit dobrý horor není snadné – je třeba umu a talentu, aby se podařilo dokonale namixovat kombinaci příběhu, efektů, kamery, hereckých výkonů a v neposlední řadě dávkování hrůz. Těmto pěti legendám se to ale podařilo tak dobře, že na ně vzpomínáme i dekády po jejich premiéře!

05) Osvícení

Kultovní komorní horor Stanleyho Kubricka je dost možná jedinou skutečně univerzálně přijímanou adaptací Stephena Kinga – i když King sám ji má v nemilosti. Zdejší pád Jacka Nicholsona do hlubin šílenství a/nebo démonů je nicméně kvalitním pokoukáním pro každou hororovou dušičku.

04) Přichází Satan!

Zůstaneme-li ještě na chvíli u klasiky, zklamat nemůže ani tento film pro příznivce děsivých dětí. Příběh malého adoptovaného chlapečka, uvnitř něhož třímá pradávné zlo, má správné grády především díky strašidelně kvalitnímu hereckému výkonu Damianova představitele, ale i obstarožně pomalému tempu vyprávění a nepřekonatelně hrozivé režii.

03) Saw: Hra o přežití

Tahle krvavá krasavice výborně skóruje ve všech ohledech toho, co dělá horor hororem. Dejte stranou všemožná a nemožná pokračování – koncept smrtících pastí se nejlépe podařilo zrealizovat v prvním díle, který ke svému efektu žádné sequely nepotřeboval.

02) Ti druzí

Jen málo hororů má koule na to ukázat děj z pohledu… jiných postav než těch plně lidských. Ti druzí jsou však rozhodně jednou z mála výjimek z pravidla. Nebudeme spoilerovat, protože zdejší překvápko je tím, co dělá Ty druhé legendární podívanou, rozhodně ale nejde popřít, že si své místo mezi legendami hororů plně zaslouží.

01) Vymítač ďábla

Ač mnoho diváků zná koncept vymítání ďábla z jiných filmů snad až moc dobře, původní Vymítač ďábla je jenom jeden. Snímek, který svého času vyháněl bojácné diváky z kin, sice co do efektů mírně zestárl, jeho atmosféra a filmařina jsou však pořád pekelně dobré.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Trailer k filmu Prokletí Salemu

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický