23. dubna 2023 08:00

Nový seriál s Kleopatrou čelí žalobě, která volá i po zákazu Netflixu

Trailer seriálu Africké královny - Královna Kleopatra

Podoba slavné egyptské vládkyně v novém seriálu vyvolala nejen pozdvižení, ale taky snahu o soudní zákaz jeho tvůrců.

Dokumentárně dramatický seriál s názvem Africké královny – Královna Kleopatra vzbudil velké pozdvižení v zemi, které tato slavná panovnice kdysi vládla. Má totiž usilovat o vymazání egyptské identity, protože ji zobrazil jako černošku.

Žaloba právníka Mahmouda al-Semaryho v reakci na zveřejnění traileru seriálu míří nejen na tvůrce seriálu, ale žádá taky, aby byla v Egyptě zcela zakázána streamovací služba Netflix, pro niž seriál vznikl. „Většina obsahu této služby odporuje hodnotám islámu a taky společenským principům egyptské společnosti,“ uvádí al-Semary.

Výkonnou producentkou seriálu je známá herečka Jada Pinkett Smith (Matrix, Gotham). Do hlavní role Kleopatry vybrala spolu s tvůrci britskou herečku Adele James a uvedla, že chtěla, aby šlo právě o příběh černé královny.

Mnoho historiků s ní však nesouhlasí, jelikož Kleopatra pocházela z makedonské dynastie Ptolemaiovců. Známý egyptolog a bývalý egyptský ministr Zahi Hawass na adresu seriálu prohlásil: „Je to celé fake. Kleopatra byla řecké krve, což znamená, že měla světlou pleť, nebyla černá. Jde tu o cílené matení diváků skrze šíření falešných pseudofaktů, že kořeny egyptské civilizace jsou černé.“

Jedinými černými vládci starověkého Egypta podle něho byli Kušité v rámci 25. dynastie. „Seriál propaguje afrocentrické myšlení... jeho hesla a prohlášení pokřivují egyptskou identitu,“ shrnuje žaloba.

Kleopatra se narodila roku 69 před Kristem v egyptské Alexandrii a byla poslední královnou z řecké dynastie založené Ptolemaiem I. Sótérem, generálem slavného dobyvatele Alexandra Velikého. Byla třetí dcerou krále Ptolemaia XII., ale původ její matky je nejistý. Mnohé teorie se kloní k názoru, že mohlo jít o jednu z kněžek z Mennoferu, které bývaly i tmavého afrického genotypu.

„Proč někteří lidé tolik potřebují, aby byla Kleopatra bílá? Jako by jí světlejší odstín dával hodnotu, což je pro některé Egypťany evidentně hodně důležité,“ uvedla v reakci na žalobu režisérka seriálu Tina Gharavi. „Byla Kleopatra černá? To není jasné. Co však můžeme s jistotou prohlásit, že nebyla bílá jako Elizabeth Taylor,“ řekla režisérka v narážce na nejznámější představitelku Kleopatry ze stejnojmenného velkofilmu z roku 1963.

Profesorka archeologie na Bostonské univerzitě Kathryn Bard měla k traileru seriálu jinou poznámku: „Jakou měla Kleopatra barvu pleti se s jistotou dozvíme, jen pokud někdy najdeme její mumii a bude z ní možné analyzovat DNA, což je dost nepravděpodobné... Každopádně mi přijde, že i takzvané dokudrama by mělo mít nějaké hranice v tom, kolik si bude vymýšlet z jejího života, jen aby bylo zábavnější.“

Zdroj: Newsweek, Variety

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný