3. června 2024 00:01

Jmenuju se Earl na Prima COOL: Sitcomová pecka se vrací už v pondělí 3. června

Kultovní sitcom z amerického zapadákova se vrací na Prima COOL.

Drobný zlodějíček a podvodník z maloměsta se rozhodne napravit všechno zlé, co v životě spáchal. A tak začíná jeho humorná cesta za záchranou karmy ve slavném sitcomu o tom, jak být lepším člověkem. I když se jmenujete Earl.

„Znáš ten typ člověka, který dělá jen samé špatné věci, a pak se diví, že jeho život stojí za houby? To jsem byl já. Pokaždé, když se mi přihodilo něco dobrého, za rohem už čekalo něco zlého: karma. Tehdy jsem si uvědomil, že se musím změnit. A tak jsem si sepsal seznam všech špatností, co jsem kdy spáchal, a všechny chyby jednu po druhé napravím. Snažím se být lepším člověkem. Jmenuju se Earl.” Tak začíná slavný americký sitcom o drobném zlodějíčkovi a podvodníkovi z maloměsta, který sice vyhrál značné peníze v loterii, ale vítězný los ztratil, když ho srazilo auto. Podaří se mu všechno napravit?

Zajímavosti

  • Slavný americký sitcom Jmenuju se Earl, který se poprvé vysílal mezi lety 2005 až 2009, má celkem čtyři série a dohromady 96 epizod.
  • V úvodní znělce se objevuje seznam životních chyb, krádeží a podvodů, kterých se hlavní hrdina dopustil a které se rozhodl napravit. Na seznamu jsou prohřešky jako: 56. ukradl chlast z obchodu s alkoholem, 58: zfalšoval zápas středoškolského fotbalu, 59: všechno, co jsem provedl tátovi, 62: předstíral smrt, abych se rozešel s holkou, 63: plýtval elektřinou, nebo 69: hodně podváděl při písemkách ve škole.
  • Sitcom Jmenuju se Earl vymyslel scenárista a producent Greg Garcia (Vychovávat Hope, Millerovi, Ano, drahoušku, Griffinovi).
  • Scenárista a producent Greg Garcia napsal pilotní epizodu sitcomu Jmenuju se Earl v době, kdy pracoval na seriálu Ano, drahoušku.
  • Jason Lee (Flákači, Hledá se Amy, Dogma) se původně zdráhal přijmout hlavní roli. Na začátku 90. let se prosadil jako filmový herec, a ani o dvě desetiletí později neměl zájem pracovat v televizi. Než svolil, že si aspoň přečte scénář k pilotní epizodě, dokonce nabídku dvakrát odmítl. Jeho pochyby nerozptýlilo ani to, že se mu scénář líbil, přesvědčilo ho až osobní setkání se scenáristou a producentem Gregem Garciou.
  • Jason Lee a Ethan Suplee, který hraje Earlova bratra Randyho, se znají už od začátku 90. let minulého století, kdy se potkali na natáčení nezávislého kultovního filmu Flákači. Znovu se setkali před kamerou také ve filmech Hledám Amy, Dogma a Clerks 2: Muži za pultem.
  • Nadine Velazquezová, která hraje Catalinu, byla původně obsazena do slavného seriálu Útěk z vězení do menší role přítelkyně jednoho z hrdinů. Ale místo toho dala přednost sitcomu Jmenuju se Earl.
  • Jaime Presslyová, která hraje bývalou manželku hlavního hrdiny, a Eddie Steeples, který hraje Darnella, se později objevili v několika epizodách seriálu Vychovávat Hope, na němž znovu pracoval scenárista a producent Greg Garcia.
  • V jedné z vedlejších rolí sitcomu Jmenuju se Earl se objevuje známý herec Burt Reynolds (Gunsmoke, 100 pušek, Vysvobození, Polda a bandita, Trestná lavice), který byl v 70. letech minulého století považován za sexsymbol. Dnes už zesnulý Reynolds je k vidění ve 2. a ve 20. epizodě druhé série a ve 27. epizodě čtvrté série.
  • Herec Bill Suplee, který je otcem Ethana Supleeho, se objevuje v několika epizodách seriálu ve vedlejší roli Jednookého Pošťáka.
  • Děj sitcomu se odehrává ve fiktivním okrese nazvaném Camden. Scenárista a producent Greg Garcia k tomu řekl, že za nápadem zvolit fiktivní místo stála myšlenka, že by se seriál mohl odehrávat kdekoli v Americe. Později přesto připustil, že Camden je volně inspirován místem v New Jersey, kde vyrůstal.
  • Natáčení sitcomu probíhalo v Kalifornii v blízkosti Los Angeles, především v San Fernando Valley. Motel, ve kterém bydlí hlavní hrdina Earl a jeho bratr Randy, stojí ve čtvrti North Hills a natáčely se v něm také známé a oblíbené seriály Gilmorova děvčata, Mentalista a Hrdinové.
  • Čtvrtá série má otevřený konec – nechybí ani oznámení „pokračování příště”. Tvůrci počítali s tím, že na něj navážou epizody páté řady. Ale na tu nakonec bohužel nedošlo, protože nedostaly od produkční společnosti dostatečně vysoký finanční rozpočet. Tím pádem hrozilo, že kvalita seriálu poklesne.
  • V roce 2023 v podcastu Slick & Thic herec Ethan Suplee popsal zrušení seriálu těmito slovy: „Byli jsme hit. Televizní stanice zavolala produkční společnosti, že má zájem o licenci na další rok. Studio odpovědělo, že chce více peněz a projednat novou smlouvu. Televize na to dva týdny nereagovala. A tak se studio ozvalo s tím, že bere smlouvu za původních podmínek. Ale televize odpověděla: Teď už je pozdě.”
  • Seriál Jmenuju se Earl získal tři prestižní ceny Emmy v kategoriích Nejlepší scénář a Nejlepší režie komediálního seriálu (za pilotní epizodu) a Nejlepší herečka ve vedlejší roli komediálního seriálu, kterou byla oceněna Jaime Pressleyová.
  • Někteří kritici seriálu poukazovali na to, že mohl být určitým způsobem ovlivněn scientologií. Nejznámějším příznivcem tohoto kontroverzního nábožensko-filozofického směru je Tom Cruise, ale v době natáčení se mezi ně počítali i představitelé hlavních rolí Jason Lee a Ethan Suplee. V některých epizodách navíc hostovali známí scientologové Giovanni Ribisi a Michael Peña. V roce 2008 také herec Alec Baldwin prohlásil, že k příznivcům scientologie patří i scenárista a producent Greg Garcia, ale ten to rychle popřel se slovy, že o tom nesprávně informoval deník Daily Mirror.
  • Zápletka sitcomu Jmenuju se Earl se „mihne” v první epizodě seriálu Vychovávat Hope, na kterém následně pracoval scenárista a producent Greg Garcia. V jedné scéně hraje v pozadí televize a moderátor zpráv říká: malý podvodník s dlouhým seznamem křivd, které se snažil napravit, konečně skončil, a nikdy byste neuhodli, jak to dopadlo…” Následně se televize vypne.

Jmenuju se Earl poběží na Prima COOL každé odpoledne od pondělí 3. června.

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný