Víte, proč se oplachuje sklenice před načepováním piva? Tohle tajemství znají jen hospodští a není to kvůli čistotě!
Tajemství fontány vyřešeno!
Klasická scéna se zejména v období léta děje po celé České republice – objednáte si pivo, člověk u pípy na vás mrkne a před načepováním zlatavého moku osprchuje sklenici pomocí fontánky vedle pípy. Myslíte si, že je to proto, aby byla sklenice čistá? Pak nemáte tak úplně pravdu.
Jistě, pokud stojí sklenice na otevřeném pultu nějakou dobu, může do nich napadat prach, případně z ní nemusí být smyty všechny zbytky saponátu, namáčení sklenice má ale mnohem důležitější smysl. Díky namočení stěn se totiž snižuje tření čepovaného piva pomocí toho je tak možné připravit pivo s dostatečnou pěnou pohodlněji a rychleji.
Není ostatně divu, že něco podobného uvidíte spíše v Evropě nežli ve Spojených státech, kde je kultura čepování piva odlišná. Každopádně, už to víte, tak se nenechte rušit…