10. srpna 2023 15:30

8 nejbizarnějších superhrdinů, které rozhodně chceme vidět ve filmu. Jeden z nich má mrkev místo hlavy

Nové Želvy Ninja jsou další z adaptací podivných superhrdinských komiksů. Obrázkové médium ale zažilo mnohem, mnohem divnější superhrdiny a někteří z nich určitě stojí za pozornost.

Flaming Carrot

Původně výtvor nakladatelství Aardvark-Vanaheim je v zásadě komediální sérií. Jejím hlavním hrdinou je anonymní muž, který jednoho dne přečetl 5 000 superhrdinských komiksů na jeden zátah. To mu způsobilo poškození mozku, po němž nabyl dojmu, že je sám superhrdinou. Vyrobil si tedy masku ve tvaru mrkve s neuhasínajícím plamenem na vršku hlavy, plovací ploutve na nohy – kdyby musel náhle plavat – a začal potírat zločin pomocí bizarních rekvizit, skákací tyče na jaderný pohon a poloautomatické pistole. Jeho hlavní schopností bylo dosáhnout „zenové stupidity“.

Svět Flaming Carrot se rozšířil o další bizarní superhrdiny, kteří dali dohromady tým s názvem Mystery Men. Jeho filmová adaptace (ovšem bez účasti Carrota) vznikla v roce 1999.

Bubeník (The Drummer)

Jeden z hlavních hrdinů naprosto božího komiksu Planetary občas působí jako přerostlý puberťák a občas jako nekontrolovatelný autista. Přitom je ale cennou součástí týmu Planetary, jenž po celém světě odhaluje archeologické záhady a proniká do podivné historie světa, po staletí ovládaného superhrdiny. Jeho hlavní předností je, že dokáže vidět informace. Což v zásadě znamená, že pouhý pohled na počítač mu stačí, aby viděl všechna uložená data, což se dost hodí k hackování složitých technologií. Zároveň vidí i informace obsažené v DNA, takže ničí rodokmen pro něj není tajemstvím. Zároveň umí technologii ovládat, k čemuž používá bubenické hůlky.

Crazy Jane

Tým DC Comics Doom Patrol je už tak složený z bizarních osobností – koneckonců vznikl jako cosi mezi superhrdinským týmem a terapeutickou skupinou. Komiks představuje koncept superhrdinů, pro něž jsou schopnosti zároveň postižením, a když zrovna nezachraňují svět před ještě podivnějšími padouchy, pořádají skupinová sezení. Smutně ironické je, že marvelovští X-Meni, kteří jim koncept v podstatě ukradli, se dočkali mnohem větší slávy.

Do konceptu skvěle zapadá hrdinka s přezdívkou Crazy Jane, která si ze svého traumatického dětství odnesla disociativní poruchu identity. V její mysli se skrývají desítky jiných osobností, a i pro její spolubojovníky je často náročné určit, se kterou z nich zrovna mluví. Aby toho nebylo málo, každá z Janiných osobností má jinou superschopnost, což z ní dělá vítanou – byť trochu nevypočitatelnou – týmovou posilu.

Maggott

Když už byla řeč o X-Menech, nezbývá než zmínit jednoho z jejich nejpodivnějších členů. Maggottova síle spočívá v tom, že místo trávicího systému má prázdné místo, jež vyplňují dva zhruba půlmetroví slimáci. Ti se v případě potřeby oddělí od těla a pomáhají Maggottovi bojovat. Zároveň mu slouží jako zásobárna živin, všechno, co na své vycházce spotřebují, totiž vyloučí do Maggottova těla tak, aby ho vyživili. Ne, nenapsal ho David Cronenberg!

Casey Jones

Želvy ninja jako takové vznikly samy o sobě jako undergroundová parodie dílem na Daredevila, dílem na x-menovskou sérii New Mutants. Do parodické roviny spadá i jejich spojenec Casey Jones, maskovaný hrdina parodující koncept komiksových antihrdinů typu Punishera. Casey se v podstatě nechová o moc jinak než většina maskovaných hrdinů jeho doby, s tím rozdílem, že místo sofistikovaných gadgetů používá sportovní náčiní jako hokejky, golfové hole nebo baseballové pálky. Zároveň má zvláštní zvyk se svým protivníkům představovat vlastním jménem, a to i přesto, že si obličej kryje maskou. A také je tu fakt, že v původním komiksu má více společného s Travisem Bicklem z Taxikáře než s Batmanem. Uf!

Arm-Fall-Off-Boy

I áčkové superhrdinské týmy mají zvláštní členy. Jedním z nich je Floyd Belkin, mladík z 31. století, jenž se ucházel o místo v Legii Superhrdinů. Jeho schopnost je dost specifická – umí si oddělit paži od těla a použít ji jako zbraň. Čtete dobře, prostě si utrhne paži, bude vás s ní mlátit, a až skončí, zase si ji nasadí. Legie ho nepřijala, stal se ale superhrdinou na sólové dráze.

Kačer Howard

„Když Kojota Wildu přejede parní válec, budeme mít placatého kojota, který se v okamžiku vrátí do původního tvaru. Když parní válec přejede Howarda, budeme mít krev na asfaltu.“ Těmito slovy popsal postavu antropomorfního mluvícího kačera jeho stvořitel, scenárista Steve Gerber. Naznačil tím, že v kontrastu se vzhledem disneyovského kačera není Howard ani náhodou komickou postavičkou. Je otázkou, nakolik ho můžeme zařadit mezi superhrdiny. Byť často bojuje proti různým nadpřirozeným entitám a občas úzce spolupracuje s takovými esy, jako jsou Spider-Man, Doctor Strange nebo She-Hulk, jeho příběhy měly vyšší ambice než superhrdinské dovádění. Hlavním tématem příběhu byla Howardova snaha najít své místo ve světě lidí, kde nejen působí jako exot, ale navíc jej bytelně nesnáší.

Komiksy Kačera Howarda měly za cíl být přísně existencialistické. V jednom z příběhů se Howard například po souboji se superpadouchem nervově zhroutí. Když se probudí z blouznění a vidí svou parťačku a občasnou milenku Beverly ve společnosti jiného muže, nasedne na autobus, kde se mu různí cestující snaží vnutit své náboženství. Jo, takový je to komiks. Existencialistická témata se mísila s cynickým humorem, parodií superhrdinských konvencí i hororovými prvky. Ironické je, že když George Lucas točil v osmdesátých letech filmovou adaptaci, prohlásila údajně producentka Gloria Katz, že „děláme film o mluvící kachně z vesmíru, nemá to být existencialistické dílo“. Jak film dopadl, si všichni bohužel pamatujeme. Možná je ale čas, ale Howard (po cameech ve Strážcích Galaxie) dostal velkolepou druhou šanci!

Squirrel Girl

Vlastním jménem Doreen Allene Green se narodila s podivnou genetickou mutací, jež ji obdařila neobyčejnou hbitostí, drápy a… nepřehlédnutelným veverčím ocasem. Kromě toho má schopnost komunikovat s veverkami a využívat je podobně jako Ant-Man využívá mravence. Původně šlo o komickou postavičku, čtrnáctiletou dívku s podivnými schopnostmi snažící se ohromit superhrdiny z vyšší ligy. Její popularita ale rostla, a tak postupně šplhá do vyšší ligy, až... se možná brzy dočká hrané podoby?

Zdroj: Autorský text

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický