11. srpna 2023 13:10
Adam Vala

Bizarní beauty trend s mrkví se šíří jako lavina. Experti před ním ale varují

Je nový bizarní beauty trend z TikToku nebezpečný? Experti varují, co vám při něm hrozí.

Nejnovější beauty trend na TikToku tvrdí, že nadměrná konzumace mrkve lidem pomůže k rychlejšímu opálení. Opravdu to ale funguje? Na tuto otázku nyní odpověděli zdravotní experti, kteří vydali zároveň i jasné varování pro všechny, kdo by tento trend chtěli vyzkoušet.

Platforma TikTok je samozřejmě podobných beauty tipů a trendů plná, není tedy divu, že spousta z nich se nakonec ukáže jako holý nesmysl. Občas ale mohou být takové tipy i nebezpečné, a vzhledem k tomu, že je léto momentálně v plném proudu a po opálení touží každý druhý člověk, zaměřili se odborníci pro jistotu i na tip s pojídáním mrkve.

@isabelle.lux #stitch with @Hannah just est your carrots #carrottan #naturaltanning #tanninghacks ♬ original sound - Isabelle ⚡️ Lux

Naštěstí pro všechny důvěřivé jedince odhalili, že je tento beauty trend ve skutečnosti daleko méně nebezpečný, a podstatně více nutriční než jeho obdoby. Potvrdil to serveru Huffington Post například lékarník Abbas Kanani, který uvedl, že mrkev je bohatá na sloučeninu zvanou beta-karoten, která dává zelenině onu typickou oranžovou barvu. Při konzumaci velkého množství mrkve pak tato sloučenina může člověku změnit barvu kůže a dát jí lehce oranžový odstín, což si pak někteří mohou splést s opálením.

To ale není všechno. Lidské tělo totiž taky může přeměnit beta-karoten na vitamín A, jenž pomáhá chránit a hojit poškozenou kůži. Navíc jsou mrkve plné antioxidantů, které dále chrání před slunečním zářením a pomáhají hojit spálenou kůži. Co však Kanani uvedl na pravou míru, že tohle „falešné opálení“ člověku rozhodně nevydrží tak dlouho, jako to klasické, které získáte poleháváním na sluníčku někde u vody. Jako obvykle však platí, že všeho s mírou.

Zdroj: Huffington Post, Dexerto

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický