27. srpna 2024 12:03

Oasis se vrací a ohlásili obří světové turné. Fanoušci už našli první háček

Britská rocková kapela Oasis dnes na síti X oznámila, že vyrazí na první společné turné po 15 letech.

Bratři Liam a Noel Gallagherovi už v pondělí na sociálních sítích naznačovali, že se možná chystá obnovení jejich hudební spolupráce, která v roce 2009 skončila kvůli sporům mezi sourozenci. První koncert je plánován na začátek července 2025 ve velšském Cardiffu.

"Je to tady. Děje se to," uvedla kapela na síti X. Skupina známá svými nadčasovými hity jako Wonderwall a Don't Look Back in Anger vyjede na turné, které bude čítat 14 koncertů v Británii a Irsku, z toho čtyři kapela odehraje na londýnském Wembley. Turné zakončí Oasis v srpnu příštího roku v Dublinu. Už však bylo oficiálně oznámeno, že později mají být přidány zastávky po celém světě.

Bratři v noci na pondělí zveřejnili na sociální síti krátký vzkaz: 27.08.24 - 8am, což média pochopila jako termín, kdy bude oznámeno obnovení kapely. Tento týden uplyne 30 let od vydání jejího prvního studiového alba Definitely Maybe.

„Zbraně utichly. Hvězdy se srovnaly. Velké čekání skončilo. Přijďte se podívat. Neuvidíte na obrazovkách,“ uvedli Gallagherovi ve společném prohlášení. Fanoušci na sociálních sítích hned začali pátrat, zda půjde o plnohodnotný návrat celé kapely. Jejich pochyby potvrdil deník The Sun, podle jehož zdrojů se o doprovod bratrů postará skupina High Flying Birds od Noela Gallaghera, jejíž složení se s Oasis prolíná jen částečně a nikoli s původní sestavou.

Rozpad kapely zapříčinilo dlouho trvající napětí mezi sourozenci Gallagherovými, které vyvrcholilo v létě 2009. Po divoké hádce v zákulisí před pařížským koncertem na festivalu Rock en Seine musel manažer kapely vystoupení zrušit. Noel následně ohlásil, že skupinu opouští, protože už nemůže dál se svým mladším sourozencem spolupracovat.

Kapela Oasis vznikla v roce 1991 a v polovině 90. let patřila mezi nejpopulárnější hudební uskupení na světě a spolu s Blur byla největším představitelem žánru britpop.

Zdroj: NME, ČTK

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický