22. června 2023 12:40

Ztracená ponorka u Titanicu zvedla prodeje děsivé hry z hlubin moře. Její tvůrce mluví o černém humoru

Trailer hororové indie hry Iron Lung

Krizová situace přitáhla pozornost k herním mořským hlubinám.

Pátrání po ponorce Titan společnosti OceanGate, která se potápěla do hloubky takřka čtyř kilometrů k vraku Titanicu, vyvolalo zvýšené prodeje nezávislé hororové hry Iron Lung pro PC a Nintendo Switch. Ta zpracovává podobné téma a jde v ní zejména o klaustrofobii, pocit blížící se smrti a fenomén zvaný thalassofobie neboli strach z vodních hlubin.

Ve hře se ocitáme na mimozemském měsíci v miniaturní ponorce, kterou je nutné navigovat v moři plném krve a nástrah s naprosto minimálním smyslovým kontaktem s okolím, který poskytují jen zašumělé záběry kamery, mapa a senzory blízkosti. To vše doplněno děsivými zvuky a hudbou v krátkém, ale intenzivním, zhruba hodinovém zážitku. „Jde o jednu z nejděsivějších her, jakou jsme kdy hráli,“ napsal Vice.

K situaci už se vyjádřil tvůrce hry David Szymanski, který je podepsán i pod podobnými tituly jako DUSK nebo The Moon Sliver. „Z toho se cítím fakt blbě,“ napsal k aktuálnímu grafu prodejů Iron Lung na Steamu. V navazujícím příspěvku pak vše upřesnil: „V celé záležitosti ponorky u Titanicu vidím prvky černého humoru... myslím to tak, že jsem ve hře Iron Lung vytvořil tu nejhorší verzi noční můry, jakou jsem si uměl představit, a vědomí, že teď něco takového zažívají skuteční lidé, je dost děsivé, i když za tím stojí jejich vlastní špatná rozhodnutí.“

Celá záležitost má další mrazivou souvislost se světem videoher. K ovládání zmíněné experimentální ponorky Titan totiž sloužil obyčejný herní gamepad značky Logitech. Ztratila se s pěti lidmi na palubě v neděli 18. června ráno a šéf záchranného týmu ve čtvrtek večer středoevropského času vyhlásil, že byly nalezeny její trosky asi 500 metrů od vraku Titaniku. (aktualizováno)

Zdroj: Games Radar

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky ponorka Titanic Titan Iron Lung

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný