21. srpna 2024 16:25

Herní událost roku začíná jen kousek od nás. Co všechno nabízí letošní Gamescom?

Německo je momentálně centrem videoher. Do Kolína nad Rýnem se sjíždějí herní vývojáři, vydavatelé a především stovky tisíc hráčů. Jedni chtějí na největším herním veletrhu v Evropě ukázat, na čem pracují, nebo získat cenné kontakty. Druzí touží po demoverzích nejočekávanějších her současnosti. Do Německa se vypravilo celkem 11 českých firem: pražské studio Warhorse se svým Kingdom Come: Deliverance II, brněnské Madfinger Games s Gray Zone Warfare a významné místo zaujme i stánek Asociace českých herních vývojářů.

Brány Koelnmesse jsou otevřené, začíná herní veletrh Gamescom. Kolínské výstaviště ve svých jedenácti halách pojme každý rok v srpnu stovky tisíc milovníků videoher.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlatý hattrick pro pardubické Dynamo. Vládce českého Counter-Strike nyní míří do světa

Letos pro ně velkou slávu nachystal softwarový gigant Microsoft. Do jeho herní divize spadá výrobce konzolí Xbox, dále vydavatelé Activision Blizzard a Bethesda nebo řada větších či menších studií. Návštěvníci tak dostávají ukázky a nové informace o Call of Duty, Indiana Jonesovi, Microsoft Flight Simulatoru nebo Starfieldu.

Francouzský Ubisoft se láká na Star Wars Outlaws a nové Assassin's Creed Shadows. Obě hry jsou pod silnou kritikou. V případě asasínské ságy je to kvůli ohýbání historie. Hlavním hrdinou je totiž černošský samuraj, což se nelíbí japonským hráčům. U Hvězdných válek příliš nepřesvědčily samotné ukázky z hraní. Ubisoft může uživatele dostat na svou stranu až díky připravenému demu, které definitivně potvrdí, zdali je Star Wars Outlaws kvalitním titulem.

Vedle těchto videoher se v Kolíně nad Rýnem zastavilo i české studio Warhorse se svým středověkým RPG Kingdom Come: Deliverance II.

„Německý trh je pro nás jeden z nejsilnějších. Němců je víc a mohou se identifikovat s příběhem o Jindřichovi ze Stříbrné Skalice. Nepřijde jim to exotické jako Američanům a Asiatům,“ řekl Tobias Stolz-Zwilling z Warhorse Studios.

Ukázat obyčejným hráčům svůj titul na veletrhu je pro pražské vývojáře důležité i kvůli odlišnému pohledu. Hráči se na Kingdom Come: Deliverance II budou dívat jinou optikou než specializovaní novináři nebo influenceři. „Pro nás je důležité setkat se s hráči a vyslechnout si od nich zpětnou vazbu. Oni mají radost, že se s námi mohou vyfotit, a my máme taky radost,“ doplnil PR manažer tuzemského studia.

Dále z Česka dorazila početná výprava 11 firem, která zaujímá místo na národním stánku v byznys zóně. Vyčnívají úspěšní giganti Bohemia Interactive, Ingame Studios nebo SCS Software.

Zbytek zastoupení tvoří nezávislá studia a startupy. Například Brainz Gamify se v průběhu srpna vydá se svou VR hrou Track Craft dobýt zařízení Meta Quest 3, k čemuž by mohl pomoci i největší herní veletrh v Evropě.

„Chceme se tam setkat s našimi stávajícími partnery, novináři a influencery, abychom podpořili samotné uvedení hry. Zároveň plánujeme navázat kontakty s potenciálními investory, vydavateli a dalšími herními studii zaměřenými na virtuální a rozšířenou realitu,“ vysvětlil zakladatel studia Robin Pultera.

S tematicky zajímavou hrou zamířilo do Německa nezávislé studio Infilope Games, které pracuje na adaptaci Robinsona Crusoe. O pozornost si může také říct veterán českého herního vývoje Jindřich Skeldal z Random Worlds, jenž pracuje na strategii Tribe Nation z období galských válek.

Podle organizátorů se letošního Gamescomu zúčastní přes 1400 vystavovatelů z celkem 64 zemí a na výstavišti obsadí plochu o velikosti 230 tisíc metrů čtverečních.

„Jen pár dní před začátkem veletrhu nemůže být předpověď lepší: Ať už jde o rekordní počet vystavovatelů, vzrušující program Gamescom Opening Night Live nebo nové formáty, je jasné, že komunita může letos očekávat herní festival jako žádný jiný,“ láká Felix Falk z Německé asociace herního průmyslu, která akci pořádá.

Gamescom tak zůstává jedním z videoherních veletrhů, který přežil pandemii covid-19. Během ní se totiž velká studia společně s vydavateli přesunula do digitálního prostoru a pořádají si své on-line akce. Kvůli tomu skončil třeba legendární veletrh E3 v americkém Los Angeles.

VIDEO: Navštívili jsme největší herní veletrh v Evropě Gamescom

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický