4. října 2024 19:15

Patří videohry na olympiádu? Odpověď šéfa českého esportu je složitější, než byste čekali

Olympiáda se rozšíří o videohry. S tímto oznámením přišel Mezinárodní olympijský výbor před zahájením letošních Her v Paříži. První takový turnaj pod záštitou OH se uskuteční už příští rok v Saúdské Arábii. Dosud není jisté, jak často se klání bude opakovat a v jakých titulech se bude soutěžit. Právě tento výběr může rozhodnout o úspěchu a popularitě celého klání.

Historické hlasování, na 142. zasedání MOV se hlasuje o založení olympijských her v esportu. Tak zněl příspěvek MOV na sociální síti Twitter, v němž došlo k oficiálnímu oznámení, že se profesionální hraní videoher stane součástí olympiády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Král padl, nový šampion povstal. Český Counter-Strike dostal na závěr sezóny novou zápletku

O podobném kroku se uvnitř herní komunity dlouhé roky diskutovalo. Esport měl kdysi vlastní verzi olympiády: World Cyber Games. Mezinárodní turnaj se konal v letech 2000 až 2013. Později se konal ještě několikrát, ale na svou původní slávu už nikdy nedosáhl.

Proto se čas od času skloňovala otázka: Bude jednoho dne esport součástí olympijských her? S rostoucí popularitou esportu během pandemie covid-19 se objevovala stále silněji. Nyní se to stává realitou.

„Pokud chceme stále v životech mladých lidí něco znamenat, pokud chceme inspirovat další generaci olympijskými hodnotami, musíme jít tam, kde jsou mladí lidé: do skutečného, ale i do digitálního světa. Musíme jít do esportu. Otevřela se nám jedinečná příležitost, takže ji pojďme využít,“ prohlásil šéf MOV Thomas Bach před hlasováním na zasedání v červenci.

Delegáti rozhodli a návrh o založení olympijských her v esportu podpořili. Záhy se však vyrojila otázka, jestli videohry patří na olympiádu.

„Ano, i ne. Krátkodobě si myslím, že ano,“ říká předseda České asociace esportu (ČAE) Lukáš Pleskot. „Z krátkodobého hlediska to pomůže, protože to celý obor zpřístupní a zvedne zájem mainstreamového publika,“ myslí si Pleskot.

Klíčová bude volba konkrétních titulů, ve kterých se bude soutěžit. Prezident MOV Thomas Bach už v červenci prohlásil, že zvolené videohry musí korespondovat s olympijskými myšlenkami. Je tedy velmi pravděpodobné, že turnaje v populárních střílečkách Counter-Strike či PUBG se na olympijských hrách nikdy nepředstaví.

„Samozřejmě bychom potřebovali, aby na olympiádě byly ty nejhranější a nejsledovanější tituly, aby mainstreamové publikum přičuchlo k tomu opravdovému esportu,“ říká Pleskot. Zároveň si předseda ČAE uvědomuje, že se musí jít postupnými krůčky. Tedy že zpočátku se může vsadit i na menší komunity.

GALERIE: Podívejte se, jak to vypadalo na Tipsport MČR CS2

„Jasně, že bychom si tam přáli ty áčkové hry, ale má to nějaký vývoj, který vyvolá mediální tlak a také zájem,“ dodává. Podle spekulace francouzského deníku L’Equipe má MOV jednat s herním studiem Riot Games o zařazení nejpopulárnější MOBA strategie současnosti League of Legends nebo s americkým vývojářem Epic Games o turnaji v Rocket League.

Dále se hovoří i o mlátičkách Street Fighter či Tekken a sportovních titulech NBA 2K a iRacing. Velkým varováním je ale skladba soutěží z loňské Olympijské esportové série, která se uskutečnila v Singapuru.

Na seznamu her byly například oblíbené závody Gran Turismo, vedle toho však řada neznámých mobilních titulů nebo Virtual Taekwondo ve virtuální realitě.

„Tam byly hry, které jsou na chvostu herní komunity, které v uvozovkách nikoho nezajímají. To je prostě špatně,“ říká předseda ČAE.

Správná skladba her tak může rozhodnout o tom, jestli přes půl miliardy příznivců esportu upře své oči na olympiádu v digitálním světě, či to vypustí a bude se soustředit jen na tradiční turnaje v zavedených titulech.

O úmyslu zařadit esport na program olympijských her se Thomas Bach vyjadřoval už na loňském kongresu MOV v Bombaji. Následně se rozjela jednání s potenciálními hostiteli. Nakonec volba padla na Saúdskou Arábii, která v posledních letech významně investuje do esportu.

Saúdové investovali do největšího organizátora soutěží ESL a turnajové platformy Faceit. Do země se ve větším míře přesouvají významné turnaje. Letos v létě se v Rijádu konal Světový pohár v esportu s celkovým prizepoolem 60 milionů dolarů. Podobné odměny se rozdávají například účastníkům tenisového Wimbledonu.

MOV podepsal se Saúdskou Arábií dvanáctileté partnerství. To má arabské zemi zajistit, že po celou dobu bude hostit olympijské hry v esportu. Zatím ale ani jedna ze stran nespecifikovala, jestli se klání bude konat každý rok nebo bude podobně jako olympijské hry s čtyřletou periodicitou.

Herní komunita si tak ještě musí počkat na podrobnější informace o velmi očekávaném klání, jež se má poprvé uskutečnit už příští rok.

Zdroj: CNN Prima NEWS, L'Equipe, Mezinárodní olympijský výbor

VIDEO: Jaký je rozdíl mezi gamingem a esportem?

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický