28. dubna 2024 11:29

Český návrat tenisové legendy. Nová hra od tvůrců Mafie dostává skvělé recenze

Hlavní trailer tenisové hry TopSpin 2K25

Populární TopSpin se vrací po dlouhé odmlce a v české režii. Podle recenzí skvěle navazuje na svou slavnou minulost.

Herní série TopSpin se mezi virtuálními tenisty těší výjimečnému postavení. Její poslední čtvrtý díl vyšel před dlouhými třinácti lety ještě v éře PS3 a Xboxu 360, přesto ho podle většiny hráčů v hratelnosti žádný jiný titul nepřekonal, tedy až dosud. Zámořské recenze se totiž shodují, že právě vyšlému novému dílu s názvem TopSpin 2K25 se to podařilo jednoduše tím, že původní mechanismy dotáhnul blíže k dokonalosti.

Hru dostala na starost česká pobočka studia Hangar 13, která vyvíjela hry Mafia: Definitive Edition (2020) a Mafia 3 a v jejíchž řadách najdeme i mnoho vývojářů podepsaných i pod původními dvěma díly slavné open-world akce. Kromě krvavých přestřelek v zapadlých uličkách však umí uspokojivě simulovat i tvrdé bekhendové rány s horní rotací.

Na Metacritic jejich hra drží krásné skóre 77/100, což je výrazně více než nedávná konkurence Tennis World Tour 2 (56) nebo AO Tennis 2 (69). Jde tak o nejlepší seriózní tenisovou hru na PC a velké konzole současnosti. Proti zavedeným vysokorozpočtovým sportovním herním franšízám stále ztrácí co se týče licencovaného obsahu. Nabízí však všechny Grand Slam turnaje i slušnou sbírku tenistů a hřišť, které lze poznávat v rámci solidně vystavěné kariéry.

„TopSpin 2K25 je na kurtu absolutní pecka a budete mít problém se od něho odlepit. Jde o nejlepší tenisovou simulaci, protože v posledních letech se zkrátka neobjevil žádný pořádný soupeř, ale není pochyb o tom, že se i přes některé nedotaženosti jedná o nejpříjemnější způsob, jak si doma tento sport užít, aniž byste museli stavět na zahradě skutečný dvorec,“ shrnul prestižní IGN, který udělil 7/10 a dodal: „Je to fantastický pocit, když se vám podaří načasovat silný plochý úder, který vítězně dopadne na vnitřní stranu lajny.“

Výtečné a plynule působící animace hráčů při výměnách podle recenzentů chvílemi působí jako televizní přenos, ostatně pohyby dodal mimo jiné i Roger Federer a Serena Williams, hlavní tváře hry. Solidně vyvedené jsou také ikonické kurty velkých turnajů. Vizuál pokulhává v případě modelů 25 licencovaných tenisových legend i hvězd současnosti, mezi nimiž najdeme i domácí Karolínu Plíškovou. Zatímco někteří celkem odpovídají realitě, jiní připomínají spíše klony z pekla. Nepomáhá ani podivná mimika, mrtvolné výrazy očí nebo prostřihy do publika, kde se dokola opakují tři modely.

Po absolvování výukové TopSpin Academy vedené slavným Johnem McEnroem zřejmě většina zamíří rovnou do kariérního módu MyCAREER. V něm si vytvoříte vlastního hráče a postupně se prokousáváte turnaji a šplháte žebříčkem ATP s cílem kvalifikovat se na Grand Slam turnaje. Jde o záležitost na desítky hodin, kdy řešíte kalendář, měníte trenéry, ale důležité je hlídat si vyčerpání a s ním rostoucí riziko zranění a ztráty XP bodů důležitých pro vylepšování statistik vašeho hráče. Do kariéry se postupně začne vkrádat pocit repetitivnosti, když turnaje začnou díky chudší prezentaci splývat jeden s druhým. Vyvažuje to však plynule rostoucí pocit výzvy – lepší soupeři nedají ani míček zadarmo.

Jak už u sportovních her od 2K bývá pravidlem, nechybí virtuální měna a mikrotransakce. Nejde o zdaleka tak agresivní model jako třeba u NBA 2K, ale recenze se pozastavují nad úsměvnou logikou kupní síly, kdy je levnější odemknout celé tenisové areály nebo turnaje, než si třeba koupit novou sadu tenisek či raketu.

Bohatší by podle novinářů mohly být nabídka herních módů. Kromě kariéry hlavní menu ukáže pouze single/double exhibice v offline a online módu. Online můžete rovněž sbírat body v TopSpin World Tour a 2K World Tour žebříčcích, kdy ten první hrajete s vytvořeným MyPLAYER, druhý s jednou z licencovaných hvězd.

Online lze zatím hrát pouze pomocí automatického matchmakingu. Možnost párování s konkrétním protivníkem tvůrci slibují přidat později, stejně jako rozšíření soupisky o další licencované hráče. „Přestože by herní režimy zasloužily větší péči a při uvedení chybí část největších tenisových hvězd, jde o lákavý balíček pro fanoušky tenisu,“ shrnul Game Informer recenzi se známkou 8/10 a slovní hříčkou dobrý return.

Podtitul 2K25 jasně napovídá o plánu vydávat TopSpin každoročně. Až zájem a prodeje rozhodnou, zda se tak skutečně stane a příští rok dorazí verze, která nad robustní herní model přidá ještě větší porci obsahu a naleštěnější prezentaci.

TopSpin 2K25 vyšel 26. dubna s českými titulky na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series.

Zdroj: Metacritic, IGN

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný