6. března 2024 14:50

Kultovní Mafia jako hraný film. Úžasný výtvor českých fanoušků zahrnuje všechny mise i pár bonusů

Slavná videohra Mafia vyšla před více než dvaceti lety. Nyní se dočkala vlastního hraného filmu. Fanoušci a nadšenci natočili celý děj této videohry jako celovečerní snímek. Ve čtyřhodinovém díle Mafia: The City of Gamers je úplně vše: dvacet herních kapitol, cutscény a také dialogy, které se drží těch původních. Filmaři z uskupení JJ Filming Crew před více než třemi lety vydali video k úvodní misi. Reakce diváků je ale donutily, aby ztvárnili celou videohru. Po vydání mistrovského díla však přichází další těžké rozhodování. Bude i Mafia II?

Začalo to jako vtípek a nevinná zábava. Na podzim 2020 zamířil na herní trh remake slavné počítačové hry Mafia: The City of Lost Heaven. Parta mladých nadšenců a fanoušků původní hry si řekla, že k této příležitosti natočí vtipné video na motivy první mise Nabídka, která se neodmítá.

V hlavní roli byl znovu taxikář Thomas Angelo a jeho taxík. Jenže místo vozu ze 30. let minulého století řídil modrou Škodu Fabia.

„Původní epizoda měla být jen parodie, protože vycházela Mafia: The Definitive Edition. Díky tomu nás objevila spousta lidí a lidi psali, natočte další díly,“ popsal Jakub Hlavnička ve speciálním livestreamu po vydání kompletního filmu Mafia: The City of Gamers.

Krátký film na motivy úvodní mise Nabídka, která se neodmítá vidělo téměř 90 tisíc lidí, což přineslo mnoho reakcí a také výzev, ať autoři z JJ Filming Crew pokračují v natáčení i dalších misí. Po půl roce vydali další epizodu, která opět zaujala další fanoušky kultovní hry a tím se nastartoval proces výroby kompletní hry.

Víc než tři roky po vydání videa s první misí se na svět dostal kompletní čtyřhodinový film. Ten obsahuje všech 20 misí z původní počítačové hry. Samozřejmě nechybí ani cutscény jako je například prolog nebo epilog, kde hlavní postava, mafián Thomas Angelo, vypráví detektivu Normanovi, co všechno se v jeho gangsterském životě odehrálo.

Drtivá většina scén filmu Mafia: The City of Gamers se natáčela v Teplicích nebo Ústí nad Labem. Autoři si dokonce pronajali závodní okruh, aby mohli natočit jednu z památných misí, Fairplay.

V páté kapitole příběhu musí hráči sabotovat jeden ze závodních vozů, protože šéf mafiánské rodiny Don Salieri má vsazeno na vítězství svého jezdce. Aby pilot měl o něco snazší práci, tak se Tommy vydává poškodit vůz konkurenčního závodníka. Jenže nakonec to musí být právě on, kdo usedne za volant a vyhraje závod pro svého šéfa.

Mise se však vyznačovala obrovskou náročností. Hráči museli být koncentrovaní do poslední zatáčky, protože formule byla opravdu neposedná a sebemenší chyba mohla vést k opakování úkolu. S touto misí se prali také autoři filmu při natáčení.

Dost se při něm zapotili a přiznali, že tato část byla nejnáročnější na výrobu. Ať už kvůli shánění závodních vozů, tak i počasí, které jim nepřálo a celá produkce musela čekat, až přestane pršet. Nakonec se na závodní okruh museli vrátit a vše točit znova.

Čtěte také: Zlaté české ručičky. Tuzemské hry válcují i filmovou tvorbu, studia hlásí miliardové obraty

Amatérští filmaři původně počítali, že je natáčení vyjde na zhruba 60 tisíc korun. Po vydání filmu přiznali, že se náklady vyšplhaly na trojnásobek.

Zdá se, že s vydáním čtyřhodinového snímku jejich natáčení nekončí. Legendární Mafia se totiž dočkala i druhého dílu. Bude to platit i pro film?

„Už mám nápady, jak by se daly scény natočit a jak to natočit bez velkých nákladů. Ale teď na to není prostor,” prozradil Jakub Hlavnička.

Zdroj: CNN Prima NEWS

Mohlo vám uniknout: Herec Petr Rychlý vzpomíná na natáčení dabingu k Mafii

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný