20. srpna 2024 14:00

Největší herní veletrh v Evropě má českou stopu. Chystá se hratelná ukázka Kingdom Come 2 a pivo

Čtyři velká studia, nezávislí tvůrci a nadějné startupy. Tak vypadá složení českých firem, které příští týden dorazí na největší událost videoherního světa, veletrh Gamescom. Na výstavišti v německém Kolíně nad Rýnem se představí za významné podpory ministerstva průmyslu, díky níž vznikl český stánek. Jeho úkolem je okouzlit investory, novináře nebo vydavatele.

Gamescom se řadí mezi největší herní veletrhy na světě. Každý rok do Kolína nad Rýnem vyráží největší herní studia a vydavatelé. Novinářům za zavřenými dveřmi v byznys zóně ukazují rozpracované verze svých videoher a představují své plány. Největší část Gamescomu tvoří Entertainment zóna. Ta je přístupná všem návštěvníkům, kteří si mohou zahrát nejnovější tituly, ale také si vyzkoušet krátké demoverze her, jež se teprve chystají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Riskoval a do vývoje dal všechny peníze. Měli mě za blázna, říká autor úspěšné české hry

Zatím jedinou potvrzenou tuzemskou firmou v Entertainment zóně bude Warhorse Studios, které si ke své chystané hře Kingdom Come: Deliverance II chystá bohatý a zábavný program, včetně hratelné ukázky.

„Gamescom si chceme trošku přivlastnit, aby z toho byl náš event. Máme připravený trailer a dvacetiminutovou ukázku z hraní. Samozřejmě chystáme obrovský stánek, kde budou rytířské souboje, tržiště, kde si lidé budou moci něco koupit. Snažili jsme se to udělat jako středočeskou vesnici,“ říká PR manažer Warhorse Tobias Stolz-Zwilling a nabádá hráče, ať neváhají a vyrazí na velmi očekávaný veletrh.

Ostatní čeští vývojáři najdou své útočiště především na českém stánku, který vznikl ve spolupráci Asociace českých herních vývojářů a ministerstva průmyslu a obchodu. Umístěný bude v byznys zóně jako stánky ostatních zemí.

Na ploše 70 metrů čtverečních se představí celkem 11 tuzemských firem. Zájemce budou lákat na ukázky svých her nebo softwaru, které si mohou na místě vyzkoušet. Dalším lákadlem národního stánku bude pivo.

Videohry jsou pro stát klíčové odvětví

„Zázemí a občerstvení si studia a jejich hosté chválili. Loňský koncept fungoval moc dobře, takže letos neplánujeme žádné zběsilosti. Budeme na Gamescomu už popáté,“ pochlubil se předseda Asociace českých herních vývojářů Pavel Barák pro CNN Prima NEWS.

Významnou roli v organizaci a v přípravách sehrálo ministerstvo průmyslu a obchodu. Herní veletrh Gamescom zařadilo do programu českých oficiálních účastí a vyčlenilo na něj 1,5 milionu korun bez DPH.

„Veletrh představuje největší událost svého druhu v Evropě a účast českých firem má ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu plnou podporu. Naplňujeme tak naši novou Exportní strategii, ve které věnujeme pozornost novým odvětvím s vysokou přidanou hodnotou a potenciálem růstu. Toto všechno herní vývoj jednoznačně splňuje a je proto zcela na místě již tak pozitivní povědomí o českých firmách z oblasti herního vývoje posílit,“ uvedl Vlastimil Janecký z ministerstva průmyslu a obchodu.

Janecký přiznává, že rozpočtem a podporou se Gamescom řadí mezi menší akce, které resort podporuje. „Jelikož Gamescom nepředstavuje zrovna klasický konzervativní veletrh, lze díky kreativnímu přístupu docílit relativně atraktivní expozice s menšími náklady,“ dodal Janecký.

Oproti loňsku se zvýšil počet českých studií, která na veletrh zamíří. Loni se v Německu prezentovalo celkem osm firem, tentokrát jich bude ještě o tři více. Vedle velkých hráčů Bohemia Interactive, Ingame Studios nebo SCS Software se zde ukážou i menší vývojáři nebo technologické startupy.

Na výstaviště Koelnmesse chystá početnou výpravu i brněnské studio Madfinger Games, které sice nebude přímo na českém stánku, ale bude mít svůj vlastní v byznys zóně. S sebou si přiveze ukázku nové aktualizace pro úspěšnou taktickou střílečku Gray Zone Warfare, jež do hry přidá střídání dne a noci.

Gamescom otevírá dveře

„Není to tak, že jedete na Gamescom, nemáte domluvené žádné schůzky, ani nejste v pokročilé fázi jednání s investorem, a vracíte se s penězi. Takhle to nefunguje,“ usmívá se předseda Asociace českých herních vývojářů Barák, když vysvětluje, jaký je přínos celé akce pro tvůrce videoher.

„Spíše je to opačně, že v Německu vykopnete jednání a to pokračuje dál. Úvodní seznámení se těžko dělá v on-line světě, ve kterém je extrémně nízká šance, že si někdo vyzkouší vaši hru,“ upozorňuje Barák a vyzdvihuje, že na národním stánku si zájemci mohou hru rovnou zahrát a poté se o ní bavit s autory.

Kromě investorů se v byznys zóně pohybují také herní novináři a influenceři. Právě snaha se zviditelnit a získat mediální pozornost je dalším důvodem, proč studia na Gamescom jezdí. Po výstavišti korzují tisíce novinářů a influencerů z celého světa, kteří zkouší jednotlivé tituly a snaží se objevit největší klenoty nebo potenciální hru roku.

Vedle toho je Gamescom také ideální šancí pro setkání s přáteli, dalšími vývojáři nebo fanoušky. „Je to svátek gamingu a herního vývoje, kde se setkává spousta hráčů i profesionálů na jednom místě a celé centrum Kolína nad Rýnem tím žije. Má to své genius loci, které láká celosvětově, což umožňuje efektivně a osobně potkat staré známé nebo poznat nové lidi z velkých společností,“ říká Tomáš Nawar z Madfinger Games, co německá akce pro brněnské studio znamená.

Podobně se na akci těší i veterán českého vývoje Jarek Kolář, který je podepsaný pod slavnými střílečkami Vietcong či Mafia 2. Minulý rok dokončil akční titul Crime Boss: Rockay City, v němž se ukázali i slavní herci Chuck Norris, Michael Madsen nebo Kim Basinger.

„Motivací k účasti je zejména reprezentace České republiky, networking s ostatními účastníky z Česka a okolních států. Možná se někdo zastaví a koukne na naši hru, možná mi PR manažer od vydavatele přivede na diskusi novináře, možná nás navštíví nějaký fanoušek. Díky stánku můžu být k dispozici a povídat si s kýmkoliv, kdo přijde. Vlastně by to mohlo být fajn,” těší se Kolář.

Organizátoři předpokládají, že se letošního ročníku zúčastní více než 300 tisíc lidí. Mezi nimi budou nejen návštěvníci z Německa, ale z celého světa. Oficiálně Gamescom začíná příští středu, kdy ho zahájí německý vicekancléř a ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck.

Večer před zahájením se vysílá tradiční show Opening Night Live, kterou uvádí herní novinář Geoff Keighley a představuje na ní trailery na nejnovější hry. Tentokrát bude mezi nimi i česká hra. Warhorse Studios ukáže světu další kus svého Kingdom Come: Deliverance II.

Zdroj: CNN Prima News, autorský text

VIDEO: Navštívili jsme Gamescom a vyzkoušeli si střílečku ve virtuální realitě

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický