28. června 2023 08:59

Herec z Hvězdné brány byl nalezen mrtvý v horách

Slavný herec s nezaměnitelnou tváří byl konečně nalezen, bohužel je však po smrti.

Julian Sands (65) byl po půlročním pátrání nalezen mrtvý v horách poblíž Mount Baldy severovýchodně od Los Angeles. Ztratil se v půlce ledna, kdy se nevrátil z tůry, od té doby byl veden jako nezvěstný. Rodina potvrdila pravost jeho ostatků a vydala veřejné prohlášení, v němž mimo jiné poděkovala všem, kteří po něm pátrali.

Český divák ho bude znát především ze seriálu Hvězdná brána, kde ztvárnil Dociho, vrchního Orijského převora, ale taky z českého oceňovaného snímku Nabarvené ptáče, kde byl spolu se Stellanem Skarsgardem, Harvey Keitelem nebo Udo Kierem největší zahraniční hereckou hvězdou.

Herec britského původu měl výrazné role taky ve filmech Opustit Las Vegas, Nahý oběd, Vražedná pole či Pokoj s vyhlídkou a v seriálech 24 hodin nebo Banshee. Třikrát byl hostem filmového festivalu v Karlových Varech. Jeho velkým koníčkem bylo běhání a outdoorové sporty, které se mu však nakonec staly osudnými.

Hora Mount Baldy o výšce 3 068 metrů se tyčí nad Los Angeles, v době Sandsova zmizení navíc byla pokryta až třemi metry sněhu. Po herci pátralo celkem osm výprav zkušených horských záchranářů, nakonec byl nalezen o mnoho později náhodnými turisty. Příčina úmrtí se momentálně vyšetřuje.

„Juliana si nadále uchováváme v srdci a vzpomínáme na něj jako na skvělého otce, manžela, badatele, milovníka přírody a umění i jako na originálního a otevřeného herce,“ stojí v prohlášení jeho rodiny.

Zdroj: Deadline

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický