8. července 2024 10:27

Generál Šnajdárek: Hrozeb přibývá, technologie mění svět. Bez IT vzdělání to v budoucnosti nepůjde

Interview PLUS 24.6.2024

Svět se mění, hrozeb přibývá a česká armáda musí být připravena adekvátně reagovat a bránit vlast. To v pořadu Interview PLUS řekl brigádní generál Petr Šnajdárek. Za nebezpečí nepovažuje jen válečné konflikty, ale také hybridní útoky, jichž přibývá. Současně upozornil na fakt, že je třeba včas a účinně informovat civilní obyvatelstvo, které by mělo být dostatečně vzdělané, aby odolalo nástrahám. Mezi ně patří phishing i šíření dezinformací. A protože platí, že nejlepší je jít příkladem, rozhodla se armáda své členy vzdělávat a současně do svých řad přijímat patřičně vzdělané členy, třeba absolventy rekvalifikačních kurzů mj. např. od společnosti ITnetwork.

Bez IT specialistů se moderní armáda neobejde

Petr Šnajdárek se v rozhovoru s Martinou Kuzdasovou vyjádřil jasně. Armáda podle něj už dávno není samospasitelná. A pokud chce při obraně země obstát ve světě plném rizik, nesmí ztratit tempo v následování pokroku. A protože žijeme v době, kdy hlavní slovo pomalu, ale jistě dostává umělá inteligence a jiné moderní technologie, je nejvyšší čas realizovat celé spektrum řešení a přijmout celospolečenskou odpovědnost. „Armáda není schopná potlačit veškeré hrozby sama, musíme spolupracovat napříč všemi odbornostmi, abychom byli schopni čelit hybridním hrozbám, které jsou na denním pořádku i v době míru,“ řekl brigádní generál Armády ČR.

Ideálním pomocníkem jsou jim přitom sami IT profesionálové. „Uvědomili jsme si, že v tomhle segmentu můžeme pomoci, když se u nás rekvalifikoval voják, který si chtěl rozšířit IT znalosti, aby mohl na tyhle hrozby reagovat,“ uvedl v pořadu Interview PLUS David Jančík, spoluzakladatel ITnetwork a seniorní vývojář společnosti ITnetwork.

„Spolupráce šíří povědomí v civilním sektoru, našim občanům dokáže civilní mluvou vysvětlit naše požadavky, potřeby. Uvědomujeme si, že nejsme izolovanou institucí, musíme řešit i dopady změn. Takže jsem moc rád, že IT specialisté zcivilňují naši mluvu a dokážou interpretovat naše požadavky,“ pochvaluje si Petr Šnajdárek.

ČTĚTE TAKÉ: Začíná nová éra IT, je to sexy obor, říká spoluzakladatel ITnetwork, David Jančík

Ochrana a obrana na úrovni běžných lidí

Jedním ze symbolů nebezpečí se v posledních letech stává proměna asymetrických konfliktů, kde stále do výsledku více promlouvají technologické inovace, šíření dezinformací a útoky na civilní krizovou infrastrukturu. Když vidíme četná veřejná prohlášení včetně nejrůznějších výhružek, je třeba se připravovat na zcela jiný druh války, než jaký jsem doposud znali, tj. musí dojít k celkové změně vnímání, vysvětluje vysoce postavený člen české armády. A pokračuje: „Jeden z klíčových úkolů je boj s dezinformacemi. Je to například manipulace s daty, informacemi, zneužití dat a informací občanů a podobně.“ Důležité je pochopit, že v těchto všech zmiňovaných oblastech se mírová a válečná doba zcela smývá, jedná se tedy o permanentní a nekončící boj. Spojovací vojsko tak chrání české občany každý den. „Když ráno vstanete, večer usínáte a vše během dne fungovalo, pak byl náš boj úspěšný, dodává ředitel Sekce KIS.

„My se snažíme povědomí o IT rozšířit i mezi běžné lidi. Dnes je běžně vidět například deepfake video, kde známá osobnost nabádá k nějakým věcem, phishing, vishing a podobně. I tyhle ty věci se snažíme předat v rámci výuky programování. Ti lidé chápou, jak fungují programy uvnitř a když člověk těm věcem rozumí, je potom mnohem jednodušší se jim bránit,“ vysvětluje konkrétně, jak vzdělávání v IT oboru vypadá, spoluzakladatel ITnetwork a seniorní vývojář, David Jančík.

Odhalit, že se jedná o podvrh nebo důmyslný útok, přitom často bývá náročné i pro zkušené uživatele.

„I umělá inteligence nám může pomoct třeba odhalit sama sebe. Takže se snažíme našim studentům předat znalosti při jejím používání, protože v dnešní době je to opravdu velmi běžná věc. Spousta lidí ji používá, ale neuvědomují si, že ne vše, co nám umělá inteligence vrátí, je pravda. Je důležité rozumět, co po umělé inteligenci chci, abych mohl udělat tzv. fact-checking a ověřit si, že co mi říká, je pravda. Tohle povědomí se snažíme rozšiřovat a myslíme si, že je důležité o tom vědět a umět to používat,“ zdůrazňuje dále Jančík.

A na to je podle Petra Šnajdárka třeba reagovat ve dvou rovinách: „Jednak je to specifická činnost IT kolegů a specialistů. A pak je to rovina uživatelská — jakým způsobem budeme schopni zaimplementovat nové technologie. Potýkáme se s tím, že pokud máme takzvaně nekvalitní data a informace, tak nám umělá inteligence nepomůže. Takže se snažíme všechny tyto procesy a nové technologie postupně zavádět.“

A jak přitom všem zdokonalování zvládá armáda chránit před kybernetickými hrozbami vlastní komunikační sítě? „Máme celou řadu opatření. Nemáme jenom softwary proti kybernetickým útokům, nezapomínáme ani na tzv. fyzickou bezpečnost, abychom byli schopni ochránit jak komunikační systémy, tak i ty informační. Snažíme se je stavět tak, aby odpovídaly jednadvacátému století a zajistily bezpečnou komunikaci. Jako armáda nemůžeme mít komunikaci postavenou jenom na mobilních telefonech,“ vysvětluje brigádní generál. Spojovací vojsko se nyní pro ČR mění v klíčového partnera v oblasti aplikace moderních technologií a umělé inteligence, obrany proti kybernetickým hrozbám, šíření dezinformací, rozvoje technologického vědeckého programu apod..

Podle Davida Jančíka skvěle funguje i učení tzv. za pochodu, tedy při samotném používání nejnovějších technologií. „Jak se lidé k těm věcem dostávají a učí se je ovládat, setkávají se zároveň i s těmi bezpečnostními hrozbami a rozšiřují si o nich povědomí.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Práce z domu i robot pomocník. Lepší svět díky AI máme už teď. Ale zůstaňme lidmi

Spojaři nové generace

To se ovšem netýká jen laiků, ale i profesionálů, které je rovněž nutné neustále vzdělávat. „Postupně se nám daří snižovat kritický nedostatek specialistů. S kolegy a s vedením armády jsem inicioval kampaň Spojař nové generace. Snažíme se oslovovat školy. Společně s kolegy ze Střední školy Moravské Třebové jsme v loňském roce otevřeli nový obor tzv. ICT specialista. Ty potřebujeme, abychom byli schopni naplňovat naše jednotky a dokázali obsluhovat sofistikovanou techniku,“ vysvětluje brigádní generál podstatu projektu.

A právě pro vzdělávání i doporučování nových lidí je jako partner ideální právě společnost ITnetwork. „Jsme na trhu už 15 let, vznikali jsme jako komunitní projekt a dostávali jsme se do kontaktu se spoustou lidí. Aktuálně u nás měsíčně studuje přes 55 000 lidí, ať už studentů, kteří se chtějí rekvalifikovat do nové práce, anebo lidí, kteří si rozšiřují povědomí. Úzce spolupracujeme s technologickými firmami, špičkami v oboru, kde se bavíme, jakým způsobem se vyvíjí technické požadavky, abychom drželi krok. A to v našich kurzech reflektujeme,“ říká na závěr David Jančík.

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický