9. prosince 2023 17:00
Adam Vala

Zemřel Ladislav Županič, slavný herec a dabér Clinta Eastwooda

Přišli jsme o další legendu českého herectví a dabingu.

Jméno herce Ladislava Županiče, který nás dnes opustil ve věku 80 let, je pro mnohé spjato především s pražským Hudebním divadlem v Karlíně. Zde vytvořil desítky úspěšných rolí a v divadle také řediteloval. Zahrál si například i v Divadle na Fidlovačce. Županič je znám i z filmu, televize a rozhlasu a rovněž z dabingu - jeho hlasem v Česku mluví například hvězdný Clint Eastwood, herec nadaboval jeho vrcholné role.

Prostějovský rodák studoval na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a s divadlem začínal v Praze v někdejším divadle Paravan. Třicet let pak působil v karlínském souboru, deset let byl jeho ředitelem. Za dobu, kdy stál Županič v jeho čele, mělo premiéru 27 inscenací, za něž divadlo dostalo osm prestižních cen Thálie, a uskutečnilo dvě úspěšná turné do Japonska. Jednu z Thálií získal přímo i Županič, a to za výkon v roli Albína v muzikálu Klec bláznů. Herec je též držitelem Thálie 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství.

Ve filmu Županič ztvárnil například Pražáka Rumlena v Menzelově filmu Vesničko má středisková nebo sluhu v Troškově pohádkách Princezna ze mlejna 1 a 2.

Zdroj: ČTK, CNN

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky divadlo Clint Eastwood Cena Thálie Ladislav Županič Divadlo na Fidlovačce

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický