22. června 2023 13:30

9 věcí, které nevíte o filmu Snake Eyes: Proč slavný G. I. Joe v komiksech nemluví a nosí masku?

Nejpopulárnější postava ze slavné týmovky G. I. Joe dostala svůj samostatný hraný film, který v mnohém přepsal pravidla boje. Tady jsou fakta, která byste o ní měli vědět.

Nikdy nepodceňuj sílu staré dobré pomsty. Snake Eyes se po násilné smrti otce vydal na nebezpečnou a krvavou cestu, která jako by neměla konce. Naštěstí potkal Tommyho, vznešeného japonského bojovníka, známého taky pod přezdívkou Strom Shadow, který mu umožnil trénovat v řadách členů prastarého válečnického klanu. To ho však postavilo před zásadní dilemata...

Samostatný příběh ikonické postavy z G. I. Joe, který na Prima COOL uvidíte už v pátek večer, režíroval Robert Schwentke (Red, Rezistence, Zakletý v čase) a do hlavní role obsadil Henryho Goldinga, herce s britsko-malajsijskými kořeny, vedle něhož se objevili herci jako Takehiro Hira, Iko Uwais, Peter Mensah, Haruka Abe, Andrew Koji nebo Samara Weaving. Tady je devět zajímavostí, které byste o něm měli vědět:

09) Je to poprvé, co je Snake Eyes zobrazen jako mluvící hrdina. V předchozích dvou filmech šlo o zcela mlčící charakter. V původní verzi jeho příběhu totiž při jedné z jeho prvních misí dojde k výbuchu a střepy z blízkého okna mu poškodí tvář a krk, včetně hlasivek... což taky bylo původním důvodem, proč nosil neustále masku. Jiné verze však jeho příběh pozměnily.

08) Odkud pochází Snake Eyesovo jméno? V komiksové verzi od Marvelu je odvozeno od rady jeho vietnamského otce, který mu při rozloučení řekl, že se od něj někdy může odvrátit štěstí: „... a pak najednou uvidíš oči hada... konec příběhu.“ V animovaném seriálu G. I. Joe – Odpadlíci mu toto jméno dal jeho mistr jako Hebi no me, což jsou Hadí oči – protože má upřený pohled hada.

07) Postavu Scarlett hraje ve filmu australská herečka Samara Weaving, což je neteř Huga Weavinga, herce známého z rolí agenta Smithe ze série Matrix nebo Elronda z Pána prstenů. Ten taky účinkuje v sérii Transformers, která je další značkou hračkářského giganta Hasbro. Namluvil v ní Megatrona.

6) Zajímavé elektrické motorky, které můžeme vidět ve filmu, jsou značně upravené stroje Energica Eva Ribele.

05) Ve scéně, kdy Scarlett zmiňuje předchozí místa, kde působila Baroness (v čase zhruba 55 minut), je zmíněna Barovia. Jedná se o důležité území v Ravenloftu z Dungeons & Dragons, což je taky značka patřící Hasbru.

04) Dean Muhtadi je třetím WWE wrestlerem, který se objevil v sérii G. I. Joe. Prvním byl Robert Remus jako Sergeant Slaughter, druhým pak Dwayne „The Rock“ Johnson ve filmu G. I. Joe 2: Odveta (2013).

03) Natáčení začalo 15. října 2019 v kanadském Vancouveru, v lednu 2020 se pak přesunulo do japonského Tokia.

02) Franšíza G. I. Joe je dneska pro Hasbro mimořádně cennou značkou, protože kromě figurek zahrnuje komiksy, animované seriály a vysokorozpočtové hrané filmy. Zrovna Snake Eyes ale vznikl v druhé generaci G. I. Joe figurek a jeho podoba byla výsledkem snahy ušetřit na výrobě. Aby se snížily náklady na barvení, byl prakticky celý černý, měl taky minimum detailů a používaly se části z jiných figurek. Až práce komiksového mistra Larryho Hamy z něho udělala populární postavu s bohatou mytologií, kterou je dnes.

01) Fanoušky jistě potěší, když Snake Eyes pronese směrem ke Scarlett: „Yo, Joe!“, jde o ikonickou hlášku z původního animáku.

Snake Eyes: G. I. Joe Origins začíná na Prima COOL v pátek ve 20:15.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný