4. července 2023 14:25

9 věcí, které nevíte o filmu Kult hákového kříže: Režisér film rozdupal a spláchnul do záchodu

Nenávist je přítěž, zjistí Edward Norton ve filmu zkoumajícím drsné pozadí americké rasistické scény. Jenže existuje pro něho ještě cesta ven?

Režisér Tony Kaye si pro svůj celovečerní filmový debut Kult hákového kříže (1998) vybral hodně složitou látku. Vypráví příběh neonacisty Dereka (Edward Norton), člena skupiny Bílá síla, který byl odsouzen za chladnokrevnou vraždu dvou černochů. Když se po třech letech vrací domů, je však někým jiným a snaží se, aby stejnou cestou jako on nešel taky jeho mladší bratr Danny (Edward Furlong). Vytáhnout ho z gangu, jehož byl sám kdysi členem, však může být nad jeho síly.

Vznik filmu byl poznamenán konfliktem filmového studia s režisérem, který nakonec konečný sestřih odmítl a nechtěl být s filmem spojován. Bylo z toho solidní drama. O něm a nejen o něm je devět zajímavostí, které byste o filmu s původním názvem American History X rozhodně měli vědět.

09) Film je inspirován příběhem skutečného bývalého skinheada a zastánce nadřazenosti bílé rasy Franka Meeinka, který se dostal do vězení už v sedmnácti letech, strávil tam tři roky a po návratu se odmítl vrátit zpět do kolotoče násilí a nenávisti. Stal se spisovatelem, pomáhá v sociálně vyloučených lokalitách a přednáší na školách.

08) Hlavním kandidátem na roli Dereka byl Joaquin Phoenix, jenž však nabídku kvůli nepříjemnému tématu odmítl. Edwardu Nortonovi přišlo naopak téma fascinující a dal mu přednost před hlavní rolí ve filmu Zachraňte vojína Ryana. Sám režisér později přiznal, že Nortona ve filmu nechtěl: „Edward je fantastický herec, technicky brilantní, ale neměl fyzickou stránku a anarchické emoce, které jsem si představoval.“

07) Norton vzal námitky ohledně nedostatečných fyzických parametrů vážně. Ještě před natáčením stihl nabrat 15 kg svalové hmoty, kterou hned po skončení musel zase shazovat pro roli vyhublého Jacka v Klubu rváčů – podle vlastních slov prý stačilo jíst vitamíny, hodně běhat a vyhýbat se nezdravým lákadlům z cateringu.

06) Během scény na večírku je hákový kříž na zádech Sethovy (Ethan Suplee) bundy namalován proti směru hodinových ručiček. Ve světě skinheadů hákový kříž proti směru hodinových ručiček znamená, že osoba, která ho nosí, je lídr, nikoli následovník.

05) Režisér filmu Tony Kaye si získal renomé jako tvůrce hudebních videoklipů. Dodal vizuál například hitům Runaway Train od Soul Asylum nebo Dani California od Red Hot Chilli Peppers. Za klip k písni God's Gonna Cut You Down od Johnnyho Cashe získal Grammy. Do klipu se mu podařilo sehnat malou armádu slavných obdivovatelů country legendy jako např. Bono, Johnny Depp, Kanye West, Iggy Pop, Keith Richards, Woody Harrelson, Sheryl Crow, Chris Rock, Chris Martin, Patti Smith, Justin Timberlake, Sharon Stone nebo Tommy Lee.

04) Do přepisování scénáře od Davida McKenny (Kokain, Sejměte Cartera, Šikana) se hodně zapojoval Edward Norton. Nakonec měl výrazný podíl i na finálním sestřihu filmu. První i druhou verzi totiž režisérovi Kayemu studio odmítlo. „Našel jsem v tom materiálu úplně nový film, jenže takový, který mě nikdy nenechali dokončit,“ řekl Kaye později k momentu, kdy nad filmem ztratil kontrolu.

03) Odmítnutí druhého sestřihu nevzal Kaye zrovna snadno, pracoval na něm totiž téměr rok. V zuřivosti si ránou pěstí do zdi poranil ruku. Vše přerostlo v otevřenou válku se studiem, v rámci které si mnohokrát zaplatil celostránkové inzeráty v odborném filmovém tisku – citoval v nich mimo jiné Shakespeara nebo John Lennona. Demonstrativně taky rozdupal VHS kopie filmu s finálním Nortonovým sestřihem filmu a spláchl je do záchodu.

02) Cílem Kayeho snahy nakonec bylo odstranit své jméno z filmu. Jelikož veřejně udal důvod, porušil tím profesní stanovy Directors Guild of America. Poté tuto organizaci i studio New Line Cinema neúspěšně zažaloval o 275 milionů dolarů, protože nemohl být v titulcích uveden pod pseudonymem Humpty Dumpty. Jeho pošramocené pověsti neřízené střely moc nepomohlo, když vystupoval necelé dva měsíce po útocích z 11. září v přestrojení za Usámu Bin Ládina. Přesto se mu v roce 2011 podařil nenápadný comeback psychologickým dramatem z učitelského prostřední Oddělen s Adrienem Brodym v hlavní roli.

01) Role Dereka znamenala pro Nortona druhou oscarovou hereckou nominaci. Právě díky jeho přesvědčivosti lze uvěřit přerodu postavy, která byla pro úspěch celého filmu stěžejní.

Kult hákového kříže můžete vidět v sobotu 8. července od 22:55 na Prima COOL!

Zdroj: Movie Web

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný