27. června 2023 06:00

9 věcí, které nevíte o prvních Hunger Games: Komu Jennifer Lawrence způsobila otřes mozku?

První film s Katniss Everdeen byl doslova odsouzen k úspěchu. Víte ale třeba, kdo na place nejvíc nadával?

Co kdyby se do světa vrátily gladiátorské zápasy? Přesně na tuto otázku odpovídají Hunger Games, první film ze slavné série natočené podle románů Suzanne Collins. Příběh Katniss Everdeen, mladé ženy žijící v dystopické společnosti, kde jsou děti vybírány, aby soutěžily v brutální, každoročně vysílané rotyce, není zrovna milou pohádkou. Nesnadné nicméně bylo i zfilmování původního románu, na které si posvítíme v našem dnešním přehledu.

09) Vzhledem k velmi dobrému přijetí a výdělkům první knihy vydané v roce 2008 (a tehdejšímu filmovému úspěchu ságy Stmívání), byla filmová adaptace Hunger Games snahou pokusit se o něco podobného – ale jinak. Do role Katniss byla tak zvažována i poměrně velká jména jako Chloë Grace Moretz, Hailee Steinfeld, Abigail Breslin, Saoirse Ronan či Brie Larson.

08) Roli nakonec získala tehdy v podstatě začínající Jennifer Lawrence, která se sice etablovala v komiskovce X-Men: První třída, ani zdaleka však nebyla na stejné úrovni jako její dražší kolegyně. Za film tak dostala pro ni tehdy vysoký honorář v hodnotě 500 000 dolarů. Trvalo jí tři dny, než nabídku přijala – do té doby totiž Jennifer hrála hlavně v malých nezávislých snímcích.

07) Podle pozadí zápletky se země Panem rozkládá v postapokalyptické Severní Americe, jejíž území se zmenšilo vlivem stoupající hladiny moří. Kapitol se nejspíš nachází ve Skalistých horách a město v okrsku 12 zřejmě leží v Kentucky nebo Západní Virginii.

06) Donald Sutherland se do filmu až překvapivě hrnul – ke scénáři prý přišel náhodou, ale uchvátila ho v něm role prezidenta Snowa, protože mu zápletka připomínala Stezky slávy režiséra Stanleyho Kubricka. Svou roli si tak musel doslova vyprosit.

05) Činil se i Josh Hutcherson, který před natáčením za 3 týdny intenzivního cvičení přibral zhruba 15 kilogramů svalů – prý se setsakra snažil, aby odpovídal Peetově silnému a zavalitému fyzickému popisu v knihách.

04) Ani to mu ovšem nepomohlo před pověstnou nešikovností Jennifer Lawrence. Ta ho při blbnutí na place omylem kopla do hlavy tak silně, že ztratil vědomí a skončil s lehkým otřesem mozku.

03) JLaw si již na place vydobyla pověst, kterou má dodnes. Při natáčení byla prý třeba „sklenice na nadávky“, populární to koncept limitace klení za Velkou louží. Spoluscenárista scénáře a režisér Gary Ross řekl, že polovinou do ní přispěla právě Jennifer...

02) Výsledek byl však i přesto (či proto?) fenomenálně úspěšný! Šlo o první film, který nevydalo žádné ze studií „velké šestky“ (čili 20th Century Fox, Walt Disney, Paramount Pictures, Warner Bros., Columbia Pictures a Universal Pictures) a vydělal ve Spojených státech přes 400 milionů dolarů.

01) A rozhodně tomu odpovídaly i navazující plány na pokračování. Jen pro zajímavost, jak moc se lišilo – Jennifer Lawrence za dvojku Hunger Games obdržela honorář 10 milionů dolarů. Vydělala si tedy dvacetinásobek toho, co se zdráhala přijmout před natáčením jedničky!

Zdroj: IMDb zajímavosti

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný