22. října 2024 14:35
Martin Kolář

„Vandráci“ Liška a Révai na ostrově lidojedů. Největší české dobrodružství roku má skvělý trailer

Trailer filmu Vandráci na ostrově lidojedů

Tři „Vandráci“ – přátelé, motorkáři a filmaři Pavel Liška, Jan Révai a Hynek Bernard zažili nebezpečnou expedici na divoký ostrov Papua Nová Guinea. Na jednom z nejméně prozkoumaných míst světa ještě donedávna platily některé domorodé kmeny za obávané kanibaly.

K cestě do magické džungle Vandráky inspiroval známý český cestovatel Miloslav Stingl. Diváci se budou moct vydat za tajemnými Papuánci spolu s trojicí hrdinů prostřednictvím právě dokončeného dobrodružného dokumentu s názvem Vandráci na ostrově lidojedů. Režisérem filmu, který uvede 14. listopadu do kin po celé České republice distribuční společnost Falcon, je Marek Najbrt.

„Miloslav Stingl, velký cestovatel a náš velký vzor, nám ještě před svou smrtí vyprávěl o tajemném ostrově zvaném Papua Nová Guinea a o jeho snu se tam ještě jednou vrátit. A tak jsme ho tam vzali s sebou. Vyprávěl o domorodcích, o jejich bílé i černé magii, o věcech tam – mezi nebem a zemí. Jen jsme netušili, co nám ty jejich kouzla a čáry přinesou. A že jeden z nás se nemusí vrátit zpátky,“ říká Pavel Liška. Protože se pan Stingl výpravy už nedočkal, zemřel v roce 2020 v nedožitých devadesáti letech, nechali Vandráci na počest cestovatele vyrobit jeho loutku. Na loňskou cestu tak vezli i kufrové loutkové divadlo, které s nimi putovalo po Papue na motorkách, aby hlavní hrdinové nepřijeli za ostrovany s prázdnou. Loutku Stingla i unikátní divadélko vytvořil pro Vandráky výtvarník a scénograf Josef Sodomka, dlouholetý spolupracovník Divadla bratří Formanů. Producentem snímku Vandráci na ostrově lidojedů je Milan Kuchynka.

Vandráci si díky kameramanovi Hynku Bernardovi už na svých předchozích cestách, například v roce 2018 do Střední Ameriky, osvojili dynamický a pestrý styl snímání. Celovečerní snímek Vandráci na ostrově lidojedů vznikal dle tvůrců z touhy po objevování, poznání, komunikaci a sbližování s jinými kulturami. A také jako zpráva o tom, že i v současném globalizovaném světě zůstávají neprobádaná místa – když ne na mapě, tak určitě v lidských myslích a duších. „Bylo to naplněné, čarovné a tolik obyčejně čistě lidské. Žijí tam překrásní lidé, podobně tak překrásní jako je překrásný i jejich domov, druhý největší ostrov na světě. Díky, Papuo, za ten čas a to poznání, za to, jak jsi o nás pečovala a ochraňovala nás. Nikdy na tebe nezapomeneme, ty Papuo divoká, Papuo čarovná,“ vzdává hold mystickému ostrovu Jan Révai.

Zdroj: Falcon, 38Film

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický