25. července 2023 17:40

Cenzura nahé scény v Oppenheimerovi: Krásná herečka se dočkala bizarní úpravy

Odvážná scéna z filmu Oppenheimer v některých zemích poskytla bizarní příležitost cenzorům.

Oppenheimer společně s Barbie boří kina a návštěvnické rekordy po celém světě. Některé země se však rozhodly do filmu mapujícího život tvůrce první atomové bomby udělat zásah, který jeho tvůrce Christopha Nolana moc nepotěšil.

Film obsahuje odvážné milostné scény mezi Oppenheimerem (Cillian Murphy) a psychiatričkou a lékařkou Jean Tatlock (Florence Pugh), která vnášela do jeho života myšlenkový i sexuální náboj. Ukazují plnou nahotu, což se nelíbilo cenzorům v některých asijských zemích, kteří se tak rozhodli pro dost svérázný zásah. Místo, aby dané záběry vystřihli, což by však narušilo kontinuitu scén, navlékli Florence Pugh černé digitální šaty. O jejich povedenosti se můžete přesvědčit v následujícím twitterovém příspěvku.

Bohužel to znamená, že film tak obsahuje scénu s plným použitím CGI, což je v rozporu s Nolanovým uměleckým záměrem. Oppenheimera totiž natočil analogovými IMAX kamerami a nezpracovával ho digitálně (triky ve filmu jsou praktické a optické). Diváci si ho tak mohou v rámci klasických projekcí (včetně pražského IMAXU s nejlepším formátem 70mm) vychutnat v maximálně autentické formě. Neplatí to samozřejmě pro většinu běžných kin s digitálními projektory, pro které byl film zpětně zdigitalizován.

Ještě jedna milostná scéna se v asijských zemích nesetkala s přílišným pochopením, speciálně v Indii s převažujícím hinduistickým vyznáním. Jean Tatlock totiž během sexu žádá Oppenheimera, ať jí cituje z Bhagavadgíty, jedné z nejposvátnějších knih hinduismu, z níž pochází i známá věta: „Stávám se smrtí, ničitelem světů.“

„Bhagavadgíta byla inspirací pro nespočet generací lidí žijících příkladným životem a konajících nesobecké ušlechtilé skutky. Upřímně nevíme, jaká byla motivace a logika této zbytečné scény ze života vědce,“ vyjádřil se Uday Mahurkar, indický komisař pro informace a zakladatel nadace Save Culture Save India.

Zdroj: USA Today, Comic Book Movie

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný