11. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

Nejočekávanější animák dekády je tady! Epický trailer slibuje životní dobrodružství

Trailer filmu Chlapec a volavka

Posledním filmům režisérů je vždy věnována velká pozornost. Obzvlášť, když je to takový mistr jako Hajao Mijazaki.

Dvaaosmdesátiletý Japonec Hajao Mijazaki se se svými epickými fantasy animem, jako je Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie, řadí mezi velikány světové kinematografie a je to právě on, kdo zpopularizoval anime po celém světě. Po osobním komorním příběhu o konstruktérovi letadel za druhé světové války s názvem Zvedá se vítr se vrací v nejočekávanějším animovaném filmu desetiletí Chlapec a volavka.

Zřejmě poslední film legendy

Mijazakiho dvanáctý celovečerní film se volně inspiroval knihou Genzabura Jošina How do you live? V magické metafoře o dospívání i rodičovské lásce se dospívající Mahito musí vydat na cestu do záhadného světa, aby mohl zachránit svou zmizelou tetu. Za zdmi opuštěné věže ale objeví nejen své zmizelé příbuzné, ale i přátelství a také poselství o záchraně světa.

Chlapec a volavka by měl být posledním z dvanácti celovečerních filmů, které mistr japonské animace za svůj život natočil, i když se začíná šuškat, že má jeden ze zakladatelů Studia Ghibli možná stále něco za lubem. Ať už je to jakkoliv, ti, kdo už film měli šanci vidět, se shodují, že se jedná o jeho vrcholné dílo pomyslně zakončující jeho velkou kariéru.

V Japonsku úspěch i bez propagace

Film má zajímavý příběh i v zákulisí, především v domácím Japonsku, kde se podíval do kin už v létě a nedoprovázela jej žádná kampaň, žádný trailer. Přesto se jednalo o jeden z nejúspěšnějších letošních otevíracích víkendů a úplně nejlepší start pro Studio Ghibli.

Chlapec a volavka se těší nejen přízni diváků, ale i kritiků. První reakce zahraničních novinářů z Filmového festivalu v Torontu, kde měl film mezinárodní premiéru, hýří nadšením. „Mijazaki se s námi a s rozpadajícím se královstvím snů a šílenství loučí s božskou úctou a srdceryvným zármutkem,“ píše o filmu server IndieWire. The Hollywood Reporter zase o filmu mluví jako o „upřímném obrazu lidské houževnatosti a zármutku a kouzelné výzvě k hledání přátelství a porozumění světa.“

Že je Mijazaki opravdu velkým jménem, dokládá fakt, že anglická jazyková verze přilákala taková jména jako je Mark Hamill, Christian Bale či Robert Pattinson. U nás se do kin film sice v anglickém znění asi nepodívá, v češtině i japonštině ale ano. A to už 23. listopadu.

Zdroj: Aerofilms / The Hollywood Reporter

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný