31. května 2023 16:00

7 nejlepších fantasy komedií, které vám okamžitě zvednou náladu

Filmová magie, která vám vyloudí úsměv na rtech. Co všechno nutně potřebujete vidět?

Epické fantasy zná kdekdo – existuje ale i podceňovaný subžánr fantasy komediálních. Přinášíme patero příkladů, které dokazují, jak dobře si komika a magie můžou notovat.

Addamsova rodina

Jako blesk z čistého nebe udeřil v roce 1991 film na motivy původního šedesátkového seriálu. Stejně jako seroš i biják sleduje excentrickou a strašidelnou Addamsovu rodinu, která čelí chamtivému právníkovi, jenž se snaží ukrást jejich majetek. A, jak dokazuje i nedávná seriálová Wednesday, příběh podivných outsiderů má stále co říct i dnes…

Falešná hra s králíkem Rogerem

Odvážný biják Roberta Zemeckise nasázel do hraného filmu animované postavy a kupodivu z toho nevylezl nekoukatelný paskvil. Falešná hra s králíkem Rogerem je naopak revoluční klasikou, která je i po mnoha letech nesmírně zábavná a ukazuje, že fantasy komedie v podstatě nemají žádné mantinely.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Nejnovější zářez do tohohle subžánru je plný výborné akce, památných gagů (hřbitov!) a nepopiratelného charismatu Chrise Pinea. Legendární hra se tak konečně dočkala adaptace, za niž se nemusí stydět, a je velká škoda, že nejspíš nikdy nevznikne pokračování. Na druhou stranu... první díl je tak dobrý a skvěle uzavřený, že to půjde přežít!

Hvězdný prach

Jen málokterý film dokáže navodit tak umně pohádkovou atmosféru, aniž by působil zbytečně kýčovitě. Hvězdnému prachu se to ale podařilo! Film krom skvostného vizuálu a dojemné story sází i na doslova hvězdné obsazení včetně Claire Danes, Michelle Pfeiffer a Roberta De Nira v roli velmi netradičního piráta – a už jen kvůli tomu si zaslouží své místo v dějinách kinematografie!

Krotitelé duchů

Stálice mezi paranormálními komediemi a dodnes v mnohém nepřekonatelný etalon... to jsou původní Krotitelé duchů! Najdeme tu všechny dobré ingredience kultu – od chytlavé muziky přes herecké obsazení, které má zjevně dostatečně volné ruce k tomu správnému improvizování.

Princ a pruďas

Dál je nutné zmínit sprosťárnu o líném a nedospělém princi, který se musí vydat na výpravu, aby zachránil svou nastávající před zlým čarodějem. Princ a pruďas nabízí feeling opileckého příběhu Dračího doupěte, v němž ovšem vystupují Danny McBride, Jamese Franco a Natalie Portman v nejlepší komediální formě.

Velká ryba

Pokud jste o Velké rybě nikdy neslyšeli, je to chyba jak ryba! Ačkoliv jde o „normálnější“ příběh od Tima Burtona, i on má atypickou příchuť – točí se ostatně kolem životního příběhu vyprávěného na smrtelné posteli. Servíruje tak hořkosladkou story, krásnou vizuální stránku a emocionální hloubku, kterou byste od Burtona možná ani nečekali.

Zdroj: Autorský text

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný