14. srpna 2023 14:30

Bankovní lupič vybral nejrealističtější lupičský thriller všech dob. Viděli jste ho?

Který lupičský thriller dostal perfektní hodnocení za nejautentičtější zpracování reálných bankovních loupeží?

Píše se rok 2010, Ben Affleck za sebou má čerstvě režii oceňované adaptace novely Dennise Lehanea Sbohem, baby a jeho cesta za vykoupením tak po hereckých průšvizích pokračuje dalším režijním pokusem. Tentokrát jde o krimithriller Město, v němž si zahrál zároveň i hlavní roli ještě po boku Jeremyho Rennera nebo Rebeccy Hall.

Snímek vydělal 154 milionů dolarů celosvětově a pro Afflecka se jednalo o další obří úspěch předtím, než se pustil do režie již oscarového snímku Argo, čímž tuto éru své tvůrčí renesance završil. Ačkoliv se však na Město občas při jeho dalších úspěších zapomíná, snímek vyprávějící o bankovních lupičích z drsných ulic Bostonu byl nyní expertem právě na tento typ zločinu zvolen jako nejautentičtější zpracování bankovních loupeží vůbec.

Právě o realismu ve filmech o zlodějích nedávno pohovořil Cain Vincent Dyer, bývalý bankovní lupič, který pro server Insider rozebral devět různých snímků od Města až po Za každou cenu. Konkrétně ke snímku Afflecka pak uvedl, že loupeže obrněných dodávek jsou dodnes ve Spojených státech poměrně časté. Jsou ale zároveň i mnohem nebezpečnější, protože v nich většinou sedí profesionálové, kteří jsou trénovaní na to, aby stříleli zpátky a bránili peníze bank za každou cenu. Banky vás totiž naopak většinou pustí dovnitř, abyste si vzali, co potřebujete, a pak vás prostě ze strachu nechají odejít.

Dyer dále potvrdil, že přesně jako to dělá skupina ve filmu, i v realitě lupiči používají policejní skenery, aby věděli, jak jsou například nejbližší jednotky daleko nebo kterým ulicím se vyhýbat. No a v neposlední řadě i výměna aut po samotné loupeži je něco, co řada zločinců dělá, aby zvýšila svoji šanci na útěk. Osobně pak často volil krádež a výměnu poznávací značky. Každopádně za přesnost a realismus dal bývalý zloděj Městu nakonec 10/10.

Zdroj: Screen Rant, YouTube/Insider

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný