20. července 2023 17:41

7 skvělých filmů o oživlých hračkách. Barbie má silnou a pestrou konkurenci

Panenky a panáčci na hraní se dočkali mnoha zajímavých filmových zpracování. Náš výběr ukazuje, jak moc odlišná mohou být.

Oživlé hračky jsou jedním z filmových motivů, které můžou být použity jak k vytvoření kouzelného dětského příběhu, tak k natočení brutálního hororu. Vybrali jsme jich pro vás sedm. Vynechali jsme nejaktuálnější a hodně povedený příspěvek, kterým je Barbie s Margot Robbie a Ryanem Goslingem. Pokud si o ní chcete přečíst více, máme rozbor její temné souvislosti s Oppenheimerem, souhrn recenzí nebo taky příběh o dlouholeté cestě k filmu a dvou nečekaných herečkách, které ji měly původně představovat.

Pinocchio Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Pinocchio, 2022)

Klasická alegorie o dospívání (ale i zbavování se starých bolestí) pracuje s motivem oživlé hračky a kontrastem naivního Pinocchia a jeho životem zklamaného stvořitele. Látka se dočkala mnoha adaptací, přičemž mezi posledními je jak Pinocchio Guillerma del Tora, tak remake klasické disneyovky od Roberta Zemeckise.

Toy Story: Příběh hraček (Toy Story, 1995)

Vlajková loď společnosti Pixar je prvním celovečerním kompletně počítačově animovaným filmem a představuje podobnou revoluci v animovaném filmu jako svého času Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků. Film o hračkách, které ožívají, když se na ně nikdo nedívá, se dá na jednu stranu vnímat jako příběh o přátelství dvou protichůdných postav, zároveň v sobě nese celkem znepokojivé prvky thrilleru. V komunitě hraček si svou pevnou pozici velkého šéfa drží kovboj Woody (Tom Hanks), oblíbená hračka výrostka Andyho.

Jakmile se ale objeví nová nejoblíbenější figurka v podobě vesmírného hrdiny Buzze Rakeťáka (Tim Allen), sáhne si Woody na morální dno. Jak se snaží svou chybu napravit a podstupuje stále náročnější situace, upevňuje se nejen jeho přátelství s Buzzem, ale také si rovná životní priority. Velké lidi film prezentuje jako bezmála božské entity; Andy, který v zásadě pozbývá výraznější charakteristiky, je někdo, komu se Woody a ostatní hračky snaží zavděčit a koho uctívají, a prostředí jeho pokoje je vystavěno jako ideální ráj. Protipólem je mu rozjívený spratek Sid Phillips, jehož potemnělý pokoj plný zmučených hraček připomíná peklo. Hlavní dilema pak vychází z rozkolu, zda je lepší snaha zavděčit se idolu vyhledávajícímu povrchnost, nebo hledat cenné přátelství mezi sobě rovnými.

Vzpoura hraček (1946)

Výbornou animaci nabízí i tato česká loutková lahůdka z roku 1946. Patnáctiminutový příběh gestapáka, který si přijde pro výrobce hraček přímo do jeho dílny, dodnes vyráží dech skvělou prací s loutkovou animací a poselstvím, že sebevětší nepřítel nemůže obstát proti nadšení pro věc a vynikající týmové práci.

Malí válečníci (Small Soldiers, 1998)

Hraní si s akčními figurkami je legrace, než se jejich výrobci rozhodnou do nich vložit čipy s umělou inteligencí a dopřát svým zákazníkům nevšedně realistickou zkušenost. Díky tomu se jedno obyčejné americké předměstí promění ve válečnou zónu, v níž se skupina teenagerů v zájmu ochrany mírumilovných hraček mimozemšťanů postaví několikacentimetrovému bojovému komandu, vedenému figurkou s tvrďáckým jménem Chip Hazard (namluvil Tommy Lee Jones).

M3GAN (2022)

Sci-fi horor o mechanické kamarádce osiřelé holčičky je působivým příběhem o úskalích rodičovství. Inženýrka Gemma (Allison Williams) má ohledně rodičovství velké mezery, a když je jí do péče svěřena neteř Cadie (Violet McGraw), rozhodne se usnadnit si situaci testováním nového prototypu panenky s umělou inteligencí. M3GAN se jeví jako ideální kamarádka a společnice, ale jen do doby, než začne zabíjet lidi.

M3GAN samotná představuje eskapistický prostředek, který odvádí Cadie od emoční dospělosti, metaforu na prostředek, kterým zabavíme děti, když se jim nechceme věnovat. Sama přitom pro Cadie představuje stínový archetyp – její vražedné tendence totiž plynou z toho, že Gemma nedostatečně zapracovala na jejím osobnostním vývoji. Zároveň jsou lidé a jejich vývoj důležitější než samotný jednoduchý motiv s vraždící panenkou, což je u podobných filmů relativní vzácnost.

LEGO příběh (The Lego Movie, 2014)

Oslava nejpopulárnější stavebnice všech dob a nekonečné dětské imaginace dává dohromady skupinu postav z různých odvětví popkultury. Film sleduje miniaturně epický příběh o vyvoleném hrdinovi, který je na rozdíl od ostatních postav kolem zoufale průměrný. Skrze nesčetné fanouškovské odkazy se LEGO příběh stal jedním z nejpopulárnějších filmů roku 2014.

Dětská hra (Child's Play, 1988)

Když šestiletý Andy Barclay (Alex Vincent) dostane k Vánocům panenku Chuckyho, nemůže logicky předpokládat, že se do ní přenesla duše sériového vraha Charlese Lee Raye (Brad Dourif). Třebaže dnes známe Chuckyho coby morbidně humorného padoucha, jakým je Freddy Krueger nebo Leprechaun, v prvním filmu šlo o surrealistickou hororovou postavu, která děsila svého diváka dvojím způsobem. První polovina filmu nám panenku v akci téměř neukáže. To, že je živý a říká a dělá hrozné věci, se dozvídáme pouze z Andyho výpovědí. Když už se v jistých scénách pohybuje, je to téměř vždy mimo kameru.

Od určité části vidíme Chuckyho v akci, nepříjemné pocity to ale nijak neumenšuje. Strach z neznámého vystřídá surrealistický horor, když vidíme animatronickou panenku mluvit sprostě a škrtit lidi v autě. Práce legendárního trikaře Stana Winstona vytvořila jednoho z nejpamátnějších hororových zloduchů amerického filmu.

Zdroj: Autorský text

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný