2. července 2023 06:00
Adam Vala

Třetí den Varů nabídne i křest nové knihy Quentina Tarantina

Třetím dnem pokračuje 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jehož program dnes avizuje snímek Citlivý člověk debutujícího Tomáše Kleina. Jde o jednoho ze dvou tuzemských účastníků v hlavní soutěži.

V sobotu na projekci ve Velkém sále hotelu Thermal režisér Matěj Chlupáček představil snímek Úsvit. Dnes je také v programu křest knihy Quentina Tarantina Filmové spekulace, jejímiž kmotry se stanou Marek Eben, Petra Nesvačilová a Pavel Sladký.

V sekci Zvláštní uvedení režisér Robert Kirchhoff uvede česko-slovenský snímek Všichni lidé budou bratři, který představuje rozporuplnou osobnost československých dějin Alexandra Dubčeka od dětství přes dobu největší slávy, jeho následný odchod do ústraní a kroky k návratu do vrcholné politiky po roce 1989.

Na filmový festival v sobotu přijel premiér Petr Fiala (ODS). Dnes bude jednat se zástupci filmového průmyslu a v 15:00 má naplánovaný briefing v nově opravených Císařských lázních.

Pořadatelé pro letošní ročník vybírali zhruba z 2 000 snímků, což je o 400 více než loni. Festival do 8. července nabídne v hlavním programu 31 filmů. Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládá z dvanácti děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér. Soutěžit bude i scenárista a režisér Albert Hospodářský se svou prvotinou Brutální vedro.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival nabídne osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů. Výběr obsahuje i sci-fi Roberta Hloze Bod obnovy, snímek Davida Jařaba Hadí plyn a novinku Tomáše Pavlíčka Přišla v noci.

V dalších sekcích pořadatelé připomenou tvorbu japonského režiséra Jasuza Masumury a nezávislou íránskou kinematografii.

Zdroj: ČTK, KVIFF

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický