4. července 2023 06:00

Pátý den Varů odhalí český válečný film Tajný zákop

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v úterý nabízí kupříkladu původní animovaný film z roku 1937 Sněhurka a sedm trpaslíků.

Snímek uvede v Městském divadle u příležitosti oslav stého výročí založení společnosti The Walt Disney Company. V programu pátého dne festivalu je také například premiéra debutového snímku režiséra Alberta Hospodářského Brutální vedro. Film je jediným českým zástupcem v soutěžní sekci Proxima. Světovou premiéru v sekci Zvláštní uvedení bude mít snímek Přišla v noci režisérů Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka, který tuzemská kina uvedou ve druhé polovině letošního roku.

České hvězdy ve válce

V hotelu Thermal se uskuteční setkání s tvůrci filmu Tajný zákop, kam by měli dorazit herci Jiří Langmajer, Hynek Čermák, Kryštof Hádek a režisér Andy Fehu. „Největší důraz jsme kladli na bojové scény nebo na scény v prostředí gestapa. V nich jsme chtěli zachytit syrovou opravdovost a hrůzu války, válka zde totiž není jen pouhá kulisa pro příběh, ale pro každého z hrdinů je válka realita,“ říká k filmu Fehu.

„V posledních letech u nás vzniká řada zahraničních válečných nebo akčních filmů, všechny naše filmové profese se díky tomu učí u zahraničních i u hollywoodských produkcí. Válečné, akční a dramatické sekvence v Tajném zákopu budou odpovídat standardům světových filmů,“ je přesvědčený Martin Palán z Bontonfilmu, který snímek uvede do kin.

Tvůrci mají ambici zkombinovat klasické válečné filmy s filmy, které reflektují téma speciálních útvarů a tajných úkolů jako například snímky Spojenci, Hanebný pancharti nebo nedávná série Pluk mizerů. Ne všichni ale věří tomu, že to s Tajným zákopem, který se objevil víceméně odnikud, bude tak jednoduché...

Ale zpátky k festivalu

Pořadatelé karlovarského festivalu pro letošní ročník vybírali zhruba z 2 000 snímků, což je o 400 více než loni. Festival do 8. července uvede v hlavním programu 31 filmů. Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládá z dvanácti děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival nabízí osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů. Sekci Horizont dnes obohatí projekce animovaného snímku Suzume japonského režiséra Makoto Šinkaie. V soutěži v hlavní sekci festivalu Berlinale si film vysloužil reputaci anime události roku.

Zdroj: ČTK, KVIFF, Bontonfilm

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný