7. července 2023 06:00

Osmý den Varů rozzáří slavná Princezna Nevěsta

Americká herečka Robin Wright v pátek na festivalu v Karlových Varech uvede svůj starší film Princezna Nevěsta.

Bývalá modelka známá z filmu Forrest Gump nebo seriálu Dům z karet pak v sobotu převezme Cenu prezidenta festivalu. Již dnes se za své herecké výkony v českých filmech stane držitelkou ceny Modrá kostka za mimořádný umělecký výkon Eliška Křenková. Jako sedmnáctá v pořadí dostane symbolickou kostku vybroušenou z modrého polodrahokamu lapis lazuli.

V dalším programu mimo jiné Karlovarské městské divadlo nabídne koprodukční německo-česko-íránský snímek Nekonečná hranice, který byl dramaturgy vybrán do sekce Horizonty, tedy do výběru nejzajímavějších titulů aktuální sezony současné světové produkce. Intimní příběh íránského učitele ve vyhnanství, který pomáhá afghánské uprchlické rodině, byl oceněn jednou z hlavních cen Big Screen Award na MFF v Rotterdamu. Diskusi s autory povedou pořadatelé k americkému hororu Red Rooms, který je v hlavní soutěži.

Jednou z delegací v Domě České televize dnes budou zástupci Dejvického divadla v čele s hercem Ivanem Trojanem.

Pořadatelé pro letošní ročník festivalu vybírali zhruba z 2 000 snímků, což je o 400 více než loni. Festival do 8. července uvede v hlavním programu 31 filmů. Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení, stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry jejich tvorby. Sekce se skládá z dvanácti děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér. V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavního programu, karlovarský festival nabízí osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů.

Počet prodaných vstupenek se podle pořadatelů blíží zájmu před epidemií koronaviru.

Zdroj: ČTK, KVIFF

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný