3. července 2023 06:00

Čtvrtý den Varů patří „českému Blade Runnerovi“

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v pondělí v nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení nabízí dva české filmy. Debut režiséra Roberta Hloze Bod obnovy, jemuž se přezdívá Blade Runner po Česku, se zabývá existenciální otázkou, zda si lidstvo zaslouží druhou šanci.

Druhým snímkem v této festivalové sekci je Hadí plyn režiséra Davida Jařaba, filmová odysea inspirovaná novelou Josepha Conrada Srdce temnoty. V dalších sekcích vedle hlavní soutěže pořadatelé připomenou tvorbu japonského režiséra Jasuza Masumury a nezávislou íránskou kinematografii.

Poprvé se na 57. ročníku filmového festivalu Karlovy Vary představí návštěvníkům Kino Filmové nadace. Projekt připomene nejúspěšnější snímky natočené podle nadací oceněných scénářů. Z dalších akcí se mimo jiné uskuteční setkání s Actorsmap, na němž budou debatovat o herectví, castingu a sebeprezentaci Aňa Geislerová, Michaela Povolná, Kateřina Oujezdská a Marek Najbrt. Jaroslav Dušek, Ivan Franěk a Josef Formánek osobně představí film Dvě slova jako klíč. Karel Roden představí film Tancuj, Matyldo.

Pořadatelé pro letošní ročník vybírali zhruba z 2 000 snímků, což je o 400 více než loni. Festival do 8. července nabídne v hlavním programu 31 filmů. Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládá z dvanácti děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival nabídne osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů. Výběr obsahuje i novinku Tomáše Pavlíčka Přišla v noci.

Zdroj: ČTK, KVIFF

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný