12. prosince 2023 16:15

Šikovný trik: James Cameron vysvětlil, proč si do Titanicu vybíral jen určitý typ herců

Dokonce i puntičkářský filmař proslulý obřími rozpočty musel přemýšlet prakticky.

Legendární filmový megahit Titanic se konečně dočkal 4K remasteru pro streaming i Blu-ray nosiče. Jeho režisér James Cameron (Avatar, Terminátor, Vetřelci) při té příležitosti prozradil jeden jednoduchý, ale šikovný trik, kterým si pomáhal při natáčení filmu.

Většina scén se natáčela pomocí zmenšených modelů i obrovských kulis pro co největší pocit autenticity. Jenže málokterá z konstrukcí byla v měřítku 1:1 v porovnání se skutečným Titanicem, aby se ušetřily náklady i zpřehlednilo dění před kamerou.

Aby scéna vypadala větší, měl režisér speciální požadavek na casting herců a kaskadérů. „Obsazovali jsme jen malé komparzisty. Kdo měřil víc než 1,73 metru, ten neprošel. Jen tímhle krokem jsme ušetřili tak milion dolarů,“ popsal Cameron deníku LA Times. Nakonec se totiž rozhodli, že pro část scén nakloněné a potápějící se lodi použijí už hotové kulisy a nebudou stavět speciální nové, přestože to mělo praktické výhody.

Někde se zkrátka škrtat muselo. „Kdybychom poslouchali hlavouny, museli bychom vzdát většinu scén z potápění lodi,“ vysvětlil Cameron a dodal: „Studio panikařilo, my jsme se tomu nepoddali. Naší prací bylo nepanikařit.“

Přiznal však, že býval během produkce často zaskočený. „Měřítko všeho dalece překračovalo všechno, co jsme si z našich předchozích zkušeností uměli představit,“ naznačil. Rozpočet se nakonec vyhoupl na tehdy rekordních 200 milionů dolarů. „Mysleli jsme si, že ten film si přece na sebe nikdy nemůže vydělat, že je to prostě nemožné. Mno, hádejte, jak to dopadlo?“ zasmál se Cameron.

Přestože mnoho analytiků Titanicu předpovídalo krutý osud, nakonec utržil jen během svého prvního globálního tažení 1,84 miliardy dolarů a stal se tak suverénně nejvýdělečnějším filmem všech dob. Dodnes je součtem tržeb z obnovených premiér (2,25 miliardy) na čtvrtém místě za dvojící Avatarů a Avengers: Endgame. Když však započítáme inflaci, je stále na třetí bronzové příčce.

Zdroj: LA Times, Screen Rant

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný