16. prosince 2023 08:00

Indiana Jones uzavírá svou dobrodružnou pouť na Disney+

Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa.

Píše se rok 1969 a Indiana Jones se chystá pověsit své řemeslo definitivně na hřebík. Po více než deseti letech výuky na newyorské Hunter College chce uznávaný profesor archeologie odejít na odpočinek a trávit čas ve svém skromném bytě, ve kterém žije osamělým životem. Situace se ale nečekaně změní po návštěvě jeho kmotřenky Heleny Shawové (Phoebe Waller-Bridge), se kterou nebyl dlouhé roky v kontaktu. Ta pátrá po vzácném artefaktu, který její otec před lety svěřil právě Indymu – po nechvalně proslulém Archimédově disku, zařízení, které údajně dokáže vyhledávat trhliny v čase.

Helena jakožto zkušená podvodnice nástroj ukradne a kvapně opustí Spojené státy, aby cenný artefakt co nejvýhodněji zpeněžila. Indy nemá jinou možnost než se za ní vydat. Opráší proto svůj charakteristický klobouk a koženou bundu a vyrazí znovu na cesty. Jeden z Indyho dlouholetých protivníků, bývalý nacista Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), který se nyní jako fyzik podílí na americkém vesmírném programu, má s Archimédovým diskem ovšem zcela jiné záměry. Pokud by je realizoval, může jeho děsivý plán navždy zcela změnit světové dějiny.

Poslední díl dobrodružné ságy vytvořené legendární dvojicí George Lucas a Steven Spielberg dostal poprvé na starost jiný režisér, konkrétně James Mangold (Logan: Wolverine, Le Mans 66), který však intenzivně spolupracoval právě se Spielbergem, režisérem předchozích čtyř filmů.

Indiana Jones zůstává jedním z nejoblíbenějších hrdinů, kteří se kdy objevili na plátnech kin. Americký filmový institut tohoto dobrodruha označil za druhého největšího filmového hrdinu všech dob – překonat ho dokázal pouze Gregory Peck v roli Atticuse Finche ve filmu Jako zabít ptáčka. Nástroj osudu představuje originální způsob, jak navždy zpečetit jeho příběh a nahlédnout na něj z originální perspektivy, kterou finále snímku rozhodně nabízí.

A pozor! Máme pro vás kvíz k filmu Indiana Jones a nástroj osudu! Kolika bodů z 10 dosáhnete?

1 10 Kdo vymyslel postavu Indiany Jonese a je i tvůrčím otcem celé série?

2 10 Kolem kterého legendárního artefaktu se točí třetí díl série?

3 10 Hlavního padoucha v pátém filmu hraje dánská hvězda Mads Mikkelsen. Ve kterých následujících filmech si zahrál?

4 10 Indyho kmotřenky Helen se ujala Phoebe Waller-Bridge, která je tvůrkyní, scenáristkou i hlavní herečkou jednoho oceňovaného seriálu. Kterého?

5 10 Indy je neohroženým hrdinou. Přesto má jednu fóbii. Z čeho?

6 10 Který z pětice filmů má nejdelší český název?

7 10 Jaké jméno spojuje série Indiana Jones a Pán prstenů?

8 10 V jakém roce se odehrává hlavní dějová linka pátého a posledního dílu Indiana Jones a nástroj osudu?

9 10 Kdo je autorem hudby ke všem dílům série?

10 10 Harrison Ford se pro roli v pátém dílu udržoval ve formě provozováním svého oblíbeného sportu. O který se jedná?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Indiana Jones a nástroj osudu sledujte od 15. prosince pouze na Disney+.

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický