5. září 2023 12:45

Návrat Godzilly je děsivým válečným masakrem. První trailer nešetří atomovými výbuchy

Trailer filmu Godzilla Minus One

Godzilla je vděčné filmové monstrum, které prošlo mnoha interpretacemi a polohami. Byl zlovolnou alegorií na válečné hrůzy, animálním monstrem jako z Jurského parku, ale také silou dobra, chránící svět před zlými mimozemšťany a jinými monstry. Zatímco Godzilla ze současné americké série využívá té poslední interpretace, v Japonsku, odkud příšera pochází, stále vznikají filmy, kde je nezastavitelný obří tvor ztělesněným zlem rozsévajícím zkázu spíš čistě proto, že může.

Trailer filmu Godzilla Minus One se proto nesoustředí jen na samotnou příšeru. Naopak sleduje síť postav zachycených uprostřed Godzillova řádění, a přebírá tak rysy katastrofického filmu. Díky tomu je snazší se napojit na původní interpretaci Godzilly, jak jej tvůrci využili v jeho prvním filmu, čili jako prostředek k vyjádření válečných hrůz, dopadajících na civilní obyvatelstvo. Zatímco americké filmy pracují s jasně danými hrdiny a interpretací spíš fantastických schémat, trailer na Godzilla Minus One sází spíše na kolektivního hrdinu a vzorce katastrofických filmů, když vidíme různé lidi bojovat o život v troskách, hromadně utíkat před titulním monstrem či jen si zoufat nad okolní zkázou.

Podle oficiální synopse je film zasazen do poválečného Japonska, takže se znovu objeví napojení na hrůzy, jimž muselo Japonsko ke sklonku války čelit. Godzilla má být ztělesněním strachu, ničivou silou, která válkou zničené Japonsko přivede do titulního „minusu“. V japonských kinech se film objeví 3. listopadu 2023, od 1. prosince pak bude nová Godzilla řádit i v amerických kinech.

Zdroj: ComicBook Movie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný